Majoritatea femeilor au o anumită teamă de a da greș la acest capitol aşa că ajung să poarte aceleaşi culori închise sau aceleaşi combinaţii plictisitoare. Dar moda a evoluat atât de mult încât ne sunt permise şi cele mai trăznite culori, atâta timp cât nu exagerăm. Iată câteva reguli de bază când vine vorba de potrivirea culorilor.
Dacă porţi mai multe elemente din aceeași culoare, asigură-te fie că sunt exact aceeași culoare sau nuanțe complet diferite. Dacă vei purta nunaţe asemănătoare de verde de exemplu, vei părea că ai încercat din greu să le asortezi, dar nu ţi-a ieşit.
Dacă porţi o vestimentaţie neagră, nu purta pantofi maro. Negrul şi maroul sunt greu de combinat şi doar nişte accesorii bine plasate ar putea salva situaţia.
Culoarea maro, în schimb, merge bine în combinaţie cu culorile calde, neutre, în special pentru ţinutele de toamnă. Totuși, aceste culori nu se potrivesc cu roşu sau cu roz, dar merg perfect cu albastru sau verde.
O mică pată de culoare „caldă” precum roşu sau galben, poate fi adăugată unei ţinute din culori „reci” precum albastru sau verde.
Prea multe culori pastelate pot da impresia unei ţinute haotice. Încearcă să combini o culoare pastelată cu una neutră (roz pal cu gri) sau un pastel cu o variantă mai intensă a aceleiași culori (albastru pal cu albastru închis)
Chiar dacă, din punct de vedere cromatic, ţinuta e în regulă, ai grijă să nu ai mai multe modele pe diferite obiecte de îmbrăcăminte. Bulinele, dungile şi carourile nu au ce căuta împreună.
Limitează-te la maxim 3 culori pe ţinută, cu excepţia hainelor care au un anumit pattern sau imprimeu.
Un alt aspect de care trebuie să ţii cont atunci când îţi construieşti ţinuta este culoarea părului şi nuanţa pielii. Încearcă să nu creezi contraste prea puternice între ţinută şi corpul tău.
Culorile foarte stridente (neon) sunt mai potrivite pentru partea superioară a corpului deoarece îţi vor scoate în evidenţă faţa. Încearcă să ai o singură culoare dominantă în ţinută şi să foloseşti culori sobre pentru zonele în care vrei să pari mai subţire.
Evită să amesteci culori de acelaşi tip cum sunt verdele cu albastru, negrul cu maro sau roşu cu roz.
În cazul în care nu ai dezvoltat acest simţ al cromaticii prea bine şi crezi că ai putea face greşeli mari, e mai bine să ceri sfatul unei prietene experimentate sau chiar al unui stilist. Din fericire, există numeroase bloguri de fashion cu sfaturi pentru orice ocazie, cu poze detaliate ale ţinutelor şi modul în care trebuie asortate culorile.