logo
Search
Generic filters
Exact matches only

Lista de ingrediente din cosmetice – cum o citim și ce înseamnă

crema-de-fata

Cât la sută din ceea ce citești pe cutia cremei tale de față înțelegi cu adevărat? Lista de ingrediente a produselor cosmetice pe care le folosești poate fi intimidantă atunci când nu înțelegi toți termenii notați acolo. Iar dacă e să te bazezi pe faptul că produsul tău conține, de exemplu, aloe vera, de unde știi că acea acțiune nu e anulată de alte ingrediente pe care le conține? Te invit să descoperi semnificația din spatele unora dintre cele mai comune ingrediente cosmetice, ca mai apoi să le poți identifica pe ambalajele produselor tale și să faci o decizie în cunoștință de cauză legată de cumpărarea acestor produse.

Cum citim lista de ingrediente?

Denumirile folosite în lista de ingrediente sunt aceleași pentru toate limbile de pe glob, datorită faptului că sunt trecute în sistem INCI (Nomenclatura Internațională de Ingrediente Cosmetice). Ingredientele folosite în confecționarea unui anumit produs cosmetic sunt trecute în listă în ordine descrescătoare a cantității folosită în prepararea acestuia. Mai exact, primul ingredient din listă (de regulă apa – „Aqua/water”) a fost folosit în cantitate majoritară. Ultimul ingredient din listă a fost folosit în cea mai mică cantitate dintre toate. Ingredientele care contează și care au într-adevăr o acțiune asupra pielii sunt cele din prima jumătate a listei. Ultima jumătate a listei de ingrediente are, cel mai probabil, cantități prea mici ca să conteze din acele ingrediente. Cu cât lista de ingrediente este mai lungă, cu atât produsul poate conține mai mulți iritanți, așa că este recomandat să fie cât mai scurtă.

Parabeni

Există o stigmă în lumea cosmetică legată de parabeni. Se spune despre aceștia că interacționează negativ cu organismul însă cercetările științifice nu au reușit să dovedească acest lucru. Parabenii cei mai folosiți sunt butylparaben, propylparaben, methylparaben și ethylparaben, iar aceștia au rol de conservare. Practic, ei ajută la prelungirea calităților și a vieții de raft a produselor cosmetice. Comunitatea științifică din lumea cosmetică este de părere că aceste ingrediente sunt bune și nu prezintă niciun risc sănătății.

Alcohol

Alcoolul în cosmetice este considerat un iritant. De fapt, acesta este de mai multe feluri, astfel că există forme iritante și forme benefice pentru piele. Printre cele considerate ca fiind rele pentru piele se numără ethanol sau ethyl alcohol, denatured alcohol, methanol, isopropyl alcohol, SD alcohol și benzyl alcohol. Aceste forme de alcool pot irita pielea, o pot deshidrata și pot cauza probleme la nivelul acesteia. Cu toate acestea, ele sunt considerate dăunătoare doar dacă se află la începutul listei de ingrediente.

Pe lângă acese forme, există și câteva forme de alcool care sunt potrivite pentru piele, precum cetyl alcohol, fatty alcohol, stearyl alcohol Ceteareth 20 sau Cetearyl Alcohol. Aceste forme nu sunt nocive pentru piele, ci din potrivă, sunt emolienți care ajută la hidratarea pielii. În plus, sunt folosiți pentru a menține restul ingredientelor încorporate în compoziție ca un tot unitar. Aceste forme sunt de obicei derivate din ulei de palmier sau de cocos.

Tocopherol – Vitamina E

Deseori menționată după numele său științific, Vitamina E e trecută pe ambalajele produselor cosmeticele drept Tocopherol. Acest ingredient este unul dintre cele mai bune ingrediente pe care le poate conține un produs care susține că are proprietăți antioxidante. Vitamina E și derivații săi (alpha- tocopherol și alții) au un efect antioxidant dovedit științific. Acest ingredient poate fi sintetic sau din surse naturale, însă indiferent de forma sa este benefic pentru organism.

Newsletter
Începe-ți dimineața cu o cană de cafea și articole interesante de la noi
*Respectăm dreptul la intimitate și luăm în serios protejarea datelor

Recomandări

Comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *