logo
Search
Generic filters
Exact matches only

Mătreața – tipuri și tratare

Mătreața este o afecțiune a scalpului care netratată se poate transforma într-o adevărată problemă. Din fericire, este o afecțiune vindecabilă. Poate v-ați întrebat de multe ori care sunt cauzele apariției mătreții. Dintre cele mai comune cauze se pot aminti:

  • Deshidratarea scalpului
  • Apariția unor ciuperci sau a unor eczeme
  • Spălarea insuficientă a scalpului

Aceste cauze determină apariția mătreții. Primul pas înspre tratarea mătreții îl reprezintă identificarea tipului de mătreață.

În funcție de scalp, există mai multe tipuri de mătreață:

  • Mătreața cauzată de scalpul uscat – este cea mai frecventă. În timpul iernii, spălarea părului cu apă caldă provoacă uscarea scalpului și determină apariția mătreții.
  • O altă cauză a apariției mătreții este scalpul gras. Acumularea sebumului sau combinarea celulelor moarte cu sebumul determină apariția mătreții.
  • Ciupercile sau eczemele care apar la nivelul scalpului reprezintă alte cauze ale mătreții. În mod normal, acest tip de ciupercă are o creștere limitată, însă sebumul îi servește ca hrană, iar ciuperca se dezvoltă într-un ritm alert, determinând apariția mătreții. Eczemele precum psoriazisul cauzează infecții la nivelul scalpului. Acesta creează senzația de mâncărime, iar în combinație cu celulele moarte produce mătreața.

Cum poate fi tratată mătreața?

Există diverse tipuri produse cosmetice destinate prevenirii și tratării mătreții. Unele dintre ele sunt mai eficiente, însă altele, nu oferă rezultatele pe care le așteptăm și pot provoca agravarea mătreții. Așadar, dacă suferiți de această afecțiune puteți opta pentru tratamentele care conțin ingrediente naturale.

  • Aspirina – este un bun aliat împotriva mătreții. Adăugați 2 aspirine la cantitatea de șampon pe care o utilizați în timpului dușului. Lăsați compoziția să acționeze 1-2 minute, apoi clătiți părul.
  • Uleiul din arbore de ceai – adăugați câteva picături de ulei din arbore de ceai în șamponul pe care îl utilizați. Acesta luptă cu succes împotriva mătreții.
  • Oțetul de mere – diluați 2 linguri de oțet de mere, într-un pahar cu apă. Masați scalpul cu această compoziție și lăsați-o să acționeze 15-30 de minute, apoi clătiți părul. Repetați tratamentul de 2 ori pe săptămână.
  • Uleiul de cocos – înainte de duș, masați scalpul cu 2-3 linguri de ulei de cocos și lăsați-l să acționeze 30-45 de minute. Apoi clătiți părul și spălați-l.

Newsletter
Începe-ți dimineața cu o cană de cafea și articole interesante de la noi
*Respectăm dreptul la intimitate și luăm în serios protejarea datelor

Recomandări

Comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *