Generic filters
Exact matches only
Generic filters
Exact matches only

În ziua de azi este foarte important ca populația să aibă o educație sexuală corespunzătoare, pentru a evita sarcinile nedorite și bolilor cu transmitere sexuală. Educația sexuală trebuie începută de la vârsta de instalare a pubertății atât la fete, cât și la băieți. Asta pentru că odată cu instalarea menstruației la fete, există și riscul de apariție a sarcinilor nedorite. Dacă te gândești să îți începi viața sexuală, sau dacă ai început-o deja, dar nu vrei să rămâi însărcinată (sau să devii tătic, în cazul bărbaților), iată care sunt metodele contraceptive disponibile în ziua de azi.

Prezervativul

Prezervativul este fabricat din latex sau materiale similare și pentru că este un contraceptiv extern (se folosește doar în timpul actului sexual), se aplică pe organul reproductiv masculin (penis). Prezervativul este singura metodă prin care poți preveni BTS (boli cu transmitere sexuală). Prezervativul previne BTS și sarcinile nedorite în 95-98% din cazuri, iar marja de 5-2% este datorată unui prezervativ defect, rupt sau rămas în vagin.

Pilula Contraceptivă

Această pastilă se ia zilnic de către femeie, pentru reglarea ciclului menstrual, probleme hormonale și ca metodă anticoncepțională. Există diferite concentrații de hormoni estrogen și progesteron, motiv pentru care aceste pastile se iau doar după realizarea unui set riguros de analize, la recomandarea medicului ginecolog sau de planificare familială. Pastilele anticoncepționale au o eficiență sporită, însă au și câteva efecte secundare și contraindicații. Printre efectele secundare se numără posibile migrene, mici sângerări vaginale sau creșterea în greutate cu 1-2 kg în primele 2 luni de administrare. Acest tip de contraceptive este contraindicat celor care sunt deja însărcinate, care alăptează sau care prezintă semne de cancer vaginal sau uterin.

Pastila de a 2-a zi

Aceasta este o metodă contraceptivă de urgență și este eficientă în prevenirea a 75% dintre sarcini. Este luată de femeie și se folosește în cazul unui contact sexual neprotejat sau în cazul unui accident în timpul actului sexual (ruperea prezervativului). Această pastilă previne apariția sarcinii, nu întrerupe o sarcină deja formată, de aceea este recomandat ca după 3 săptămâni de la luarea pastilei să fie făcut un test de sarcină, dacă nu s-a instalat deja menstruația. Este recomandată consultarea unui doctor specialist înainte de a lua o astfel de tabletă.

Steriletul

Steriletul este un dispozitiv pe care medicul ginecolog îl inserează în interiorul vaginului și care are proprietăți spermicide (inhibă migrația spermatozoizilor). Poate cauza un disconfort fizic femeii care îl poartă, însă este o metodă eficientă. Ca efect secundar poate apărea un flux mai abundent al menstruației, dar există și un risc de perforare a uterului dacă steriletul este inserat imediat după naștere și în perioada de alăptare.

Inelul Vaginal

Acest dispozitiv se introduce în vagin o dată pe lună și se are efect anticoncepțional pentru că inhibă ovarele (adică ovarul nu va elibera un ovul) și face schimbări în mucusului cervical. Însă și în acest caz pot exista câteva efecte secundare (precum secreții vaginale).

Metode naturale de contracepție

Cea mai sigură metodă în evitarea unei sarcini nedorite sau a transmiterii unei boli venerice este abstinența. Dacă nu consideri asta o opțiune, există câteva metode naturale de contracepție, cu eficiență scăzută, recomandate cuplurilor stabile, care nu pun pe primul plan evitarea unei sarcini nedorite. O astfel de metodă este cea a calendarului, în care practic este urmărită perioada fertilă a femeii (ovulația). Pentru depistarea corectă a perioadei de ovulație, este recomandat ca femeia să-și urmărească atent ciclul menstrual pe o perioadă de un an.

Cover - Sursă foto: dreamstime.com
Picture of Anca

Anca

Anca este o persoană pasionată de muzică, machiaj și blogging și crede cu tărie în pozitivitate și diplomație. Apreciază arta și o cafea bună. Are câte un stil de muzică preferat pentru fiecare stare sufletească.

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *