Generic filters
Exact matches only
Generic filters
Exact matches only

Stigma din jurul vizitei la ginecolog și a părților intime femeiești nu face decât rău. De aceea, e important să fii informată despre ceea ce se întâmplă cu corpul tău, care sunt procedurile care se folosesc la vizitele la ginecolog și ce se întâmplă între tine și medic. În acest articol intenționez să ne descotorosim de tabu și să ne informăm împreună despre cum decurge o vizită la ginecolog.

Prima vizită

Fie că vorbim de prima vizită sau doar de prima vizită la un doctor nou, e important de știut că trebuie să te simți confortabil cu doctorul care te va consulta (indiferent dacă e femeie sau bărbat), că trebuie să răspunzi cu sinceritate la toate întrebările care îți sunt puse, indiferent de gradul de disconfort pe care îl generează întrebarea și că, de obicei, primul consult e unul general, în care medicul va afla istoria ta medicală și se va stabili încrederea medic-pacient. Este important să știi că prima vizită trebuie făcută oricând ai simptome neobișnuite sau după ce ți-ai început viața sexuală. Dacă ești adolescentă, poate fi o idee bună să mergi însoțită de mamă și chiar să mergi la același ginecolog ca și mama ta. Îi va fi mai ușor doctorului să observe eventualele abnormalități genetice astfel. Nu în ultimul rând, este important să știi că înainte de a merge la ginecolog este bine să nu fi avut contact sexual în ultimele 24 ore, să nu fi aplicat niciun tratament în zona intimă și că cel mai propice timp pentru o vizită la ginecolog este la o săptămână după menstruație, pentru că atunci sânii și uterul îți sunt relaxați, iar șansele să fie descoperite orice abnormalități sunt mai mari.

Cum decurge examenul ginecologic

În primă fază, medicul sau o asistentă îți va pune câteva întrebări la care ți se va cere să răspunzi sincer, chiar dacă te simți rușinată. Ține minte că e în interesul tău ca doctorul să primească răspunsuri sincere de la tine și că e obișnuit să pună astfel de întrebări. E un profesionist și știe cum să trateze cu discreție răspunsurile tale. În plus, le întrebă cu un scop, nu doar din pură curiozitate. Întrebările pot fi de genul:
Când ai avut prima menstruație?
Câte zile îți durează o menstruație?
Când ți-ai început viața sexuală?
După ce îi oferi răspunsurile necesare, cel mai probabil se va trece la un control fizic, în care vei fi rugată să te dezbraci și îți vor fi palpați sânii și vaginul, pentru ca doctorul să se asigure că nu există noduli sau abnormalități. Apoi, în funcție de motivul vizitei tale, se pot face alte examene fizice, interne, testul Papanicolau și așa mai departe. Așa cum ziceam aceste evaluări sunt hotărâte de doctorul ginecolog, în funcție de motivul vizitei tale.

Întrebări și nelămuriri

Dacă îți e frică că medicul te fa judeca pe baza răspunsurilor pe care i le oferi, nu-ți fie. Aceasta este meseria lui și crede-mă, le-a auzit deja pe toate de cel puțin câteva ori în fiecare zi din carieră. Totodată, dacă ai întrebări sau nelămuriri pe care vrei să i le adresezi, nu-ți fie frică să faci asta. De obicei, medicii sunt receptivi la întrebări și îți răspund pe înțelesul tău.

Picture of Anca

Anca

Anca este o persoană pasionată de muzică, machiaj și blogging și crede cu tărie în pozitivitate și diplomație. Apreciază arta și o cafea bună. Are câte un stil de muzică preferat pentru fiecare stare sufletească.

Comentarii

Un răspuns

  1. MAJORITATEA FEMEILOR NU MERG LA CONSULTATIE DEOARECE GINECOLOGII DIN TARA ASTA NU PERMIT PARTENERILOR SA INTRE LA CONSULTATIE….SOTIA MEA NU MERGE FARA MINE NICI LA TESTUL BABES- PAPANICOLAU….SPUNE CA SE SIMTE RELAXATA SI IN SIGURANTA DOAR ATUNCI CIND SINT SI EU LINGA MASA DE CONSULTATIE….DOMNILOR GINECOLOGI, SINTEM IN SECOLUL XXI….FITI MAI DESTUPATI LA MINTE….ADOPTATI O GINDIRE MAI MODERNA….NU MAI DECIDETI IN LOCUL NOSTRU CA SI CUM NOI AM FI OLIGOFRENI ….PARTENERELE NOASTRE AU NEVOIE DE NOI IN ASTFEL DE IMPREJURARI….CA SA NU MAI VORBESC DE NASTERE….

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *