Search
Generic filters
Exact matches only

Bărbații la volan

Deși articolul acesta nu se dorește a fi critic în ceea ce privește competențele sau atitudinea bărbaților la volan, trebuie să recunoaștem că nu suntem tocmai sfinți în trafic. Avem multe calități care ne permit să fim șoferi buni, dar să nu uităm și de defectele care abundă, de unde și numărul mare de accidente fatale produse de bărbați.

Cum suntem, cum ne comportăm, ce facem, ce nu ar trebui să facem și ce să învățăm în trafic? Bărbații nu sunt deloc prevăzători la volan, asta e clar. Poate pentru că instinctul nostru de autoconservare nu este foarte dezvoltat, sau poate că ne atrage teribilismul, adrenalina și dorința de a arăta ce putem, cât de rapizi suntem sau ce depășiri știm să facem.

Suntem neglijenți și teribiliști, încălcăm des regulile de circulație, conducem la viteze mari, prea aproape de mașina din față, cei mai mulți neglijează centura de siguranță și desigur, conducem și sub influența alcoolului, lucru foarte rar întâlnit la femei. Ne place sau nu, recunoaștem sau nu, cu toții am făcut cel puțin unele dintre aceste lucruri. Știați de exemplu că o simplă trecere peste linia continuă se amendează cu 400 lei? Un lucru atât de simplu, pe care îl facem atât de des, cu toții.

Un studiu efectuat în Anglia a scos la iveală următoarele cifre:

  • 80% dintre accidentele fatale sunt produse de bărbați
  • 57% dintre bărbați au fost implicați în unul sau mai multe accidente rutiere
  • 45% dintre bărbații cu vârste între 36 și 45 ani au fost amendați pentru viteză
  • 60% dintre bărbații peste 65 de ani au fost implicați în accidente rutiere

Aceste statistici nu sunt neapărat aplicabile și în România, dar tot ar trebui să ne dea de gândit. Chiar dacă femeile sunt implicate în accidente ușoare de trei ori mai des decât bărbații, noi conducem detașat la capitolul accidente fatale.

Ceea ce ar trebui să facem ar fi să ne observăm pe noi înșine ca șoferi, cum ne comportăm și ce reguli încălcăm într-o singură deplasare din punctul A în punctul B. Ar fi un bun pas de început pentru cei care doresc să își revizuiască comportamentul. Să fim cinstiți și obiectivi, însă. Doar așa învățăm și doar așa ne putem corecta.

Dar haideți să nu fim prea duri cu noi înșine. Există și lucruri bune despre bărbații șoferi. În primul rând, este dovedit științific că bărbații sunt eficienți, mai eficienți decât femeile. Noi reușim să ajungem mai repede dintr-un loc în altul. Sigur, încălcând regulile, ar spune femeile. Dar nu este neapărat adevărat. În plus, bărbații au prezență de spirit foarte bună la volan, datorită căreia reușesc să evite unele coliziuni, sunt calmi și au reflexe excelente în situații de criză.

În final, ceea ce contează foarte mult este experiența fiecăruia dintre noi, talentul și mai ales responsabilitatea de care fiecare dă dovadă.  Să conducem preventiv și responsabil înseamnă să salvăm vieți, lucru pe care nu ar trebui să îl uităm niciodată.

Vezi și câteva lucruri interesante din domeniul auto.

Newsletter
Începe-ți dimineața cu o cană de cafea și articole interesante de la noi
*Respectăm dreptul la intimitate și luăm în serios protejarea datelor

Comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *