Media mondială a deceselor prin accidente rutiere este de 18 morți la 100.000 indivizi. O medie destul de încurajatoare, dacă ne gândim că mașinile sunt totuși printre cele mai periculoase mijloace de transport, pe care le folosim zilnic. Mai mult decât atât, aglomerațiile urbane moderne fac traficul din ce în ce mai greoi, crescând riscul unor astfel de fatalități.
Cu toate acestea, studiile recente vin să demonteze oarecum aceste afirmații, rezultatele dovedind faptul că în prezent mașinile prezintă cea mai mare siguranță din istorie. Nu din istoria mijloacelor de transport, ci din istoria lor proprie, a automobilelor.
Această siguranță se datorează avansului pe care tehnologia auto l-a făcut în ultimii câțiva zeci de ani, prin introducerea centurilor de siguranță, a airbag-urilor, printr-o construire mai solidă și stabilă a mașinilor și prin adăugarea de sisteme electronice care ajută la evitarea accidentelor.
Cea mai sigură țară din lume din acest punct de vedere a fost încă din 1970 Statele Unite ale Americii. Între timp însă, și celelalte state ale lumii au recuperat la acest capitol, un studiu al Universității din Michigan dovedind acest lucru.
Astfel, rezultatele au arătat că în timp ce America se menține încă sub media mondială, având 14 șoferi morți din 100.000, cele mai sigure șosele din lume se află în Maldive, din Oceanul Indian, unde există doar 2 decese din 100.000 de șoferi. La polul opus, cea mai periculoasă țară din lume este statul african Namibia, cu un număr de 45 de morți la 100.000 șoferi.
Restul țărilor cu cele mai mici rate de deces din lume, exceptând Maldive, sunt în Europa de Nord, Oceania și Asia, mai exact Olanda, Elveția, Tadjikistan, Malta, Fiji, Insulele Marshall, Israel, Tonga, Antigua și Barbuda.
Țările cu cele mai periculoase șosele, în afară de Namibia, sunt Tailanda, Iran, Sudan, Swaziland, Venezuela, Congo, Malawi, Republica Dominicană și Irak.
În comparație, studiul arată și ratele de deces din cauza cancerului, care sunt mai mari în Europa și mai mici în Africa, spre deosebire de decesele cauzate de accidente rutiere. Astfel, cele mai înalte rate de mortalitate din pricina cancerului se află în Ungaria, Croația, Danemarca, Slovenia, Italia, San Marino, Japonia, Latvia, Estonia și Cehia.
Studiul concluzionează că țările cu venituri reduse și cele în curs de dezvoltare prezintă riscuri mai mari de deces prin accident rutier, în timp ce riscul de apariție a cancerului crește în țările bogate, unde se întâlnește des obezitatea și vârsta înaintată.