logo
Search
Generic filters
Exact matches only

Cum să cureți eficient ecranele dispozitivelor electronice

O curățare improprie a ecranului unui monitor/televizor poate duce la apariția unor zgârieturi, a unor pete, sau mai rău, la defectarea ecranului.

Mulți dintre noi fac anumite greșeli care pot scurta durata de viață a ecranului sau pot duce la apariția altor probleme. Unele persoane folosesc alcool medicinal, iar altele utilizează soluții pentru curățat geamuri sau chiar șervețele umede dezinfectante pentru mâini. Toate monitoarele au un strat special aplicat deasupra ecranului care are mai multe roluri, iar substanțele din lucrurile de mai sus îl pot afecta iremediabil de aceea ar fi bine să avem grijă la ce folosim pentru a curăța aceste periferice.

Cea mai simplă și ieftină soluție este utilizarea unei lavete din microfibră care poate fi folosită atât uscată sau puțin umezită în apă pentru cazul în care murdăria se încăpățânează să dispară. O astfel de lavetă poate fi găsită în magazinele de bricolaj (aveți grijă să fie pentru LCD/LED pentru că altfel va lăsa scame pe ecran) sau la magazine oftalmologice deoarece lavetele folosite pentru curățarea ochelarilor pot fi folosite cu succes și pentru lucrul de care avem noi nevoie. Acestea mai pot fi utilizate și pentru curățarea ecranelor de la telefoane.

O altă soluție ieftină este să utilizăm șervețelele umede pentru ochelari care de obicei conțin alcool izopropilic (IPA), foarte bun pentru curățarea tuturor suprafețelor. Dacă doriți o curățare un pic mai bună puteți înlocui apa cu această substanță pe care o veți aplica pe lavetă. Alcoolul izopropilic trebuie să aibă o puritate de minim 97% pentru a putea fi folosit pentru curățenie, însă indicat ar fi să folosiți IPA de 99% .

Acesta mai este folosit în industrie pentru curățarea circuitelor electrice pentru că se evaporă foarte repede și nu afectează cu nimic funcționarea acestora, sau acasă pentru diferite alte lucruri, de la curățarea pastei termoconductoare de pe procesor, până la curățarea vopselei de pe pensule. Este și destul de ieftin, jumătate de litru costă aproximativ 12 lei.

Variantele mai scumpe presupun spray-uri sau substanțe speciale pentru monitoare, unele fiind pe bază de alcool izopropilic, iar altele având diferite substanțe care pot afecta monitorul. Trebuie să vă uitați cu atenție la compușii chimici care sunt folosiți pentru a crea produsul. În funcție de produs e posibil să trebuiască să aplicați întâi pe ecran și apoi să ștergeți cu laveta sau direct pe lavetă.

Curățarea ecranului de la monitor/televizor se va face cu laveta de sus în jos, fără a presa prea tare pentru a avea rezultate bune și pentru a nu strica ceva.

Ținând cont de aceste sfaturi veți putea prelungi durata de viață a produsului, și în același timp îl veți menține curat ca lacrima pentru o experiență vizuală cât mai plăcută.

Voi ce soluții folosiți pentru curățarea ecranelor de la monitoare/televizoare?

Citește și despre avantajele televizoarelor LED.

Newsletter
Începe-ți dimineața cu o cană de cafea și articole interesante de la noi
*Respectăm dreptul la intimitate și luăm în serios protejarea datelor

Recomandări

Comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *