logo
Search
Generic filters
Exact matches only

Cum să gestionăm derapajele

De îndată ce încep să cadă primii fulgi de zăpadă, inevitabil apar și pericolele din trafic. Un pericol extrem de mare îl reprezintă și derapajele. Atunci când se întâmplă ca mașina să derapeze, priedem parțial sau total controlul asupra automobilului. Pentru a evita derapajele este indicat să ținem cont de câteva sfaturi.

1. Evitarea frânelor bruște

Trebuie subliniat faptul că atunci când frânăm puternic și brusc, toată greutatea mașinii se deplasează către roțile din față și astfel spatele devine mult mai ușor. În acest caz derapajul apare aproape inveitabil, mai ales dacă drumul este acoperit cu polei sau zăpadă. Așadar, este indicat să evităm frânele bruște și violente. Este recomandat să utilizăm frâna de motor.

2. Cum menținem direcția când mașina derapează

Aunci când mașina intră în derapaj deplasarea acesteia devine haotică. Putem corecta acest lucru. În primul rând, nu trebuie să ne pierdem cu firea, asta este cel mai important. De exemplu, dacă spatele mașinii derapează către stânga, trebuie să eliberăm pedala de frână și să viram către stânga, doar așa roțile se pot debloca și putem redresa mașina. Nu este indicat să viram prea mult, deoarece riscăm să pierdem  total controlul  asupra mașinii.

3. Trebuie să evităm manevrele bruște

De îndată ce simțim că pierdem controlul asupra mașinii, trebuie să acționăm pentru a prelua cât mai rapid controlul. Pentru a face acest lucru, este absolut necesar să nu facem manevre bruște.  Aceste manevre nu fac decât să ne sperie și mai tare și mașina să devină total incontrolabilă.

4. Viteza redusă

Majoritatea derapajelor se întâmplă din cauza vitezei mult prea mari. De aceea este obligatoriu să ne adaptăm viteza la condițiile de drum. Trebuie subliniat faptul că majoritatea derapajelor se întâmplă în perioada anotimpului rece atunci când șoseaua este acoperită cu polei sau zăpadă.

5. Distanța față de mașina din față

Atunci când ne deplasăm pe un drum acoperit cu polei trebuie să păstrăm o distanță mai mare față de mașina din față, deoarece în cazul în care mașina intră în derapaj, să putem evita un impact.

Anvelopele și starea mașinii dețin un rol deosebit de important în cazul unui derapaj. De aceea mașina trebuie să fie mereu echipată corespunzator, iar noi să fim pregătiți pentru orice, în special în diminețile de iarnă.

Citește și despre ce trebuie făcut ca mașina să pornească ușor dimineața.

Foto

Newsletter
Începe-ți dimineața cu o cană de cafea și articole interesante de la noi
*Respectăm dreptul la intimitate și luăm în serios protejarea datelor

Recomandări

Comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *