logo
Search
Generic filters
Exact matches only

Cum să îți alegi monitorul potrivit

Alegerea unui nou monitor nu este niciodată ușoară. Avem atât de multe variante, mai ales dacă nu căutăm un monitor premium pentru grafică sau gaming, încât nu prea reușim să ne hotărâm ce să alegem.

Tehnologia avansează rapid și ne este greu să ținem pasul astfel că nu putem ști întotdeauna care este cea mai bună variantă care să ne ofere tot ceea ce ne-am dori de la un monitor.

Pentru a alege monitorul potrivit pentru tine ar fi bine ca înainte de toate să te informezi cât mai mult despre ceea ce oferă diferitele tehnologii de fabricație. Pentru cele mai multe persoane design-ul contează cel mai mult și abia apoi specificațiile. Desigur, majoritatea dintre noi își aleg câteva modele și apoi compară ceea ce oferă fiecare.

Asigură-te că modelul ales de tine suportă cel puțin rezoluția full HD(1920×1080) pentru a avea o experiență vizuală cât mai bună, atât în pentru ofice, dar și în jocuri sau filme. Pentru a putea beneficia de o astfel de rezoluție monitorul trebuie să aibă o diagonală de minim 21.5 inch.

Cei care sunt entuziaști pot opta și pentru monitoarele care suportă o rezoluție 4K, aceasta fiind dubla față de cea full HD.

Un alt aspect de care merită să ții seamă este unghiul de vizibilitate, care ar trebui să fie cât mai mare. Noile panouri VA sau IPS oferă cele mai bune unghiuri de vizibilitate la momentul actual. Dacă doriți un monitor cu un asemenea panou va trebui să verificați mai întâi exact ce fel de panou este folosit la monitor.

Magazinele folosesc denumirea de IPS sau VA chiar dacă sunt mai multe variante ale fiecăruia printre care si cele mai slabe cum ar fi E-IPS. La momentul actual cele mai bune sunt AH-IPS și AMVA. Verificați pe internet modelul exact de panou. De asemenea, și panourile PLS produse de Samsung sunt la fel de calitative precum cele AH-IPS.

Nu vă uitați la panouri TN, acestea fiind o tehnologie mai vechi. În cazul în care sunteți gameri profesioniști aceasta ar fi cea mai bună alegere pentru că au un timp foarte bun de răspuns și suportă o rată de refresh până la 144 Hz.

Ține cont și de rezoluția pe care o poate suporta placa ta video, de diagonala pe care o vrei la monitor, dar și de distanța la care te afli de el în mod normal. Ai grijă să nu îți iei un monitor mai mare de 23 inch dacă nu stai măcar la 70-80 cm distanță de el.

Formatul este și el important. Cele mai multe monitoare au unul dintre formatele 16:9 sau 16:10, însă există și formatul ultrawide 21:9, acesta fiind excelent pentru cei care folosesc PC-ul foarte mult pentru a scrie diferite texte.

În privința timpului de răspuns nu trebuie să vă faceți prea multe griji pentru că nu prea se simte diferența, iar de cele mai multe ori cifrele care apar acolo sunt mai mult pentru marketing, nimeni nu știe exact cum măsoară producătorii acei timpi de răspuns.

Conectorii sunt și ei importanți. Recomandarea noastră ar fi să aibă cel puțin o mufă HDMI pentru că să puteți conecta monitorul și la alte dispozitive. Un cablu HDMI versiunea 1.4 transferă atât sunet cât și video, iar dacă ați ales un monitor cu boxe, scăpați astfel de o bună parte din cabluri. Și un conector Display Port este bun, calitatea video și audio fiind aceeași precum în cazul precedent. Alegeți un monitor care să aibă cel puțin doi conectori pentru a fi siguri că îl veți mai putea folosi chiar dacă se strică unul dintre ei după expirarea garanției. DVI, HDMI și Display Port sunt cei mai întâlniți.

Dacă doriți să aveți o configurație multi-display este bine să achiziționați monitoare frameless, adică acele monitoare care au o ramă cât mai subțire. În cazul în care vreți să le montați pe perete trebuie să vă asigurați că suportă o prindere VESA.

Contrastul, dimensiunea punctului, luminozitatea sunt mai puțin importante la modelele noi pentru că majoritatea celor care suportă o rezoluție full HD și au un panel AH-IPS, PLS sau AMVA sunt în regulă din acest punct de vedere.

În curând vom prezenta și avantajele și dezavantajele fiecărui tip de panel, însă până atunci vă invităm să răspundeți în secțiunea noastră de comentarii la întrebarea de mai jos.

Voi la ce vă uitați atunci când vă alegeți un monitor?

Află mai multe despre cum să îţi cureţi într-un mod eficient monitorul.

Newsletter
Începe-ți dimineața cu o cană de cafea și articole interesante de la noi
*Respectăm dreptul la intimitate și luăm în serios protejarea datelor

Recomandări

Comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published.