logo
Generic filters
Exact matches only

Somnul poate preveni apariția afecțiunilor de prostată

Această afecțiune își face apariția cel mai des la bărbații cu vârsta trecută de 50 de ani, însă acest lucru nu reprezintă o regulă. Prostata poate să apară și la vârste mai tinere. Statisticile arată că 30% dintre bărbații peste 65 de ani suferă de această afecțiune, iar cancerul de prostată este cel mai des diagnosticat la pacienții cu vârsta cuprinsă între 70 și 74 de ani.

Numită în mod popular prostată, afecțiunea poartă numele de adenomul de prostată sau hiperplazia benignă de prostată (HBP). Specialiștii urologi recomandă ca bărbații cu vârsta trecută de 40 de ani să facă în fiecare an analize de sânge cu scopul de a depista antigenul specific prostatei, care este cel mai important factor declanșator al acestei afecțiuni. Un asemenea test costă în jur de 30 de lei.

Universitatea Harvard a efectuat un studiu la care au participat 926 de bărbați. Rezultatele au indicat că cei care au un nivel crescut de melatonină în sânge prezintă un risc cu 75% mai mic de a dezvolta afecțiuni de prostată. Melatonina este un hormon corporal care este produs în timpul nopții, dacă ne odihnim corespunzător, spun specialiștii de la Harvard citați de mensjournal.com.

Atunci când nu dormim suficient, organismul nu produce suficientă melatonină, ceea ce poate duce la declanșarea altor afecțiuni, nu doar a prostatei, conform specialiștilor. Specialistul care a condus această cercetare a fost Dr. Robert Mordkin, șeful departamentului de Urologie și director al Chirurgiei Robotice de la Virginia Hospital Center din Statele Unite. Acesta a declarat că efectele negative ale lipsei de melatonină din organism sunt direct legate de riscul de a dezvolta cancerul de prostată deja existent, și mai puțin cu producerea cancerului în primă fază.

Cancerul de prostată este ereditar, astfel încât sunt șanse ca această afecțiune să se trasmită și la urmași. Putem să luptăm împotriva ei însă, prin respectarea recomandărilor specialiștilor și prin efectuarea analizelor anuale de depistare a prostatei.

Citește și despre influența sportului pe care îl practici asupra fizicului tău.

Newsletter
Începe-ți dimineața cu o cană de cafea și articole interesante de la noi
*Respectăm dreptul la intimitate și luăm în serios protejarea datelor

Recomandări

Comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *