Generic filters
Exact matches only
Generic filters
Exact matches only

[Interviu] Echipa de robotică Trojan.EXE: Am învățat că orice concurs e mai mult decât despre a câștiga

Suntem o echipă de robotică formată din 11 membrii și peste 20 de voluntari de la Liceul Teoretic „Ana Ipătescu” din Gherla, care activează în programul FIRST Tech Challenge România organizat de Asociația Nație prin Educație. Echipa este formată din elevi de liceu pasionați de tehnologie, care studiază atât la profil real cât și la uman în clasele a IX-a, a X-a, a XI-a, a XII-a.

 

1.Când v-ați descoperit pasiunea pentru robotică?

Pasiunea pentru robotică a fost descoperită încă de la începutul liceului, dar s-a amplificat și materializat în timpul competiției, după ce am realizat ce înseamnă cu adevărat acest concurs și principiile pe care le urmează. Totul a venit atât de spontan în viețile noastre, și poate nu am realizat pe moment ce înseamnă robotica pentru noi, cât de mult ne-a schimbat și când anume s-a transformat în pasiune și poate nici acum nu realizăm anvergura situației, însă cu siguranță nu mai suntem aceeași oameni ce au dat naștere echipei în mai 2019.

 

2.Cum s-a format echipa?

Într-una dintre orele de informatică, doamna profesoară Butean Ioana, coordonatoarea noastră,  ne-a înștiințat de programul “FIRST Tech Challenge”, știind că unii dintre noi suntem pasionați de ceea ce înseamnă robotică și tehnologie. Astfel că, într-un timp scurt, ne-am mobilizat mai mulți colegi din școală, iar în luna mai a anului 2019 am reușit să creăm clubul de robotică al liceului. Ne-am aventurat într-un mare necunoscut la acea vreme, însă cu timpul, acumularea experienței    ne-a adus în pragul în care ne aflăm azi.

 

3. Cum ați ales numele de „Trojan.EXE”

Numele a fost ales de întreagă echipă, în urma unei sesiuni de brainstorming. Acesta este simbolul nostru și combină totodată vechea poveste grecească a înșelătorului cal din lemn care a dus la căderea orașului Troia, cât și puterea cunoscutului program spion. Am decis că numele este mai ușor de reținut și plăcut adăugând cuvântului Trojan extensia .EXE(executabil).

Sursa foto: Trojan.EXE

4.Care sunt rolurile pe care le aveți fiecare în echipă?

Echipa noastră este divizată în 4 departamente: construcție, programare, design și modelare 3D, marketing.

Departamentul de construcție se ocupă de asamblarea robotului, desene tehnice și testarea acestuia.
Membrii sunt: Pivoda Tudor, Rotar Alexandru

Departamentul de programare creează codul robotului ghidați de o strategie gândită încă de la început împreună cu întreaga echipă și se ocupă de autonomia acestuia și mișcările executate prin controler.
Membrii sunt: Mihuț Eduard, Szecsi Antonia și Cuc Alexia

Membrii din departamentul de design și modelare 3D au ca rol principal proiectarea robotului într-un program 3D pe calculator și a pieselor care trebuie printate la imprimanta 3D.

De asemenea, acest departament se ocupă și de producerea brandingului, a march-ului Trojan și a imaginii de ansamblu din punct de vedere vizual.
Membrii sunt: Tamaș Horia și Farago Tudor

Departamentul de marketing lucrează în strânsă legătură cu departamentul de design în crearea unei strategii de marketing, redactează un Engineering Notebook de câteva sute de pagini ce cuprinde întregul parcurs al echipei într-un sezon, se ocupă de fundraising și sponsorizări atât financiare cât și tehnice și de administrarea cheltuielilor întregii echipe. De asemenea, departamentul de marketing administrează conturile social media și gândește și organizează evenimente atât în mediul online cât și fizic.
Membrii sunt: Oros Augusta, Barna Melisa, Măhălean Alisa și Moșutan Melissa

 

5.Presupun că fiecare proiect pornește de la o idee. Cum sunt adoptate acestea de către echipă?

Fiecare eveniment sau acțiune pe care o întreprindem e gândita cu cel puțin 2 luni înainte, timp în care ne îndreptăm atenția spre detalii și luăm în calcul toate scenariile posibile. De cele mai multe ori ideile ne vin spontan, uitându-ne la noi și la cei din jur. Așa a fost și evenimentul Escape.Survive pe care l-am organizat la începutul lunii decembrie în mediul online și care a adus sub conceptul de escape room un număr de aproximativ 100 de membrii din echipele de robotică din întreagă țară. Deși pare o idee banală, pentru noi a fost o analogie la întregul parcurs în competiție al unei echipe de robotică. Deci putem spune cât se poate de sincer că ideile ne vin chiar și privind un șurub ori o frunză. De cele mai multe ori, lucrurile simple ne inspiră și ne ajută să dăm naștere la concepte noi.

6. Cât durează procesul de construire al unui robot?

Primim des această întrebare, iar când le spunem oamenilor că asamblarea robotului durează doar câteva zile rămân surprinși. Însă având în vedere că întâi de toate avem nevoie de o strategie de joc, de un plan 3D, de câteva schițe de mână și de mult testing, iar robotul mai trebuie și programat și apar mereu situații neprevăzute, se ajunge undeva la 5 luni.

Sursa foto: Trojan.EXE

7. Care este cel mai important concurs la care ați participat?

Cu siguranță, etapa regională de la Cluj-Napoca, desfășurată în perioada 7-9 februarie 2020. Am trăit multe clipe emoționante împreună. Am plâns, am râs, am dansat, am susținut alte echipe și am învățat că orice concurs e mai mult decât despre a câștiga. Am învățat ce înseamnă o echipă, am învățat să comunicăm și să ascultăm. Am avut un parcurs frumos în această competiție, am depus mult efort, dar am legat multe prietenii și am evoluat mult din toate punctele de vedere. La fel cum privim fiecare provocare ca pe o oportunitate, privim fiecare înfrângere ca pe o metodă de a deveni mai puternici, de a acumula mai multă experiență și de a ne descoperi pe noi. Am muncit până la epuizare, dar ne-am și simțit bine, însă cel mai important e că am lăsat ceva în urma noastră și ne-am implicat în comunitate și cu această ocazie dorim să mulțumim Nație Prin Educație pentru toate amintirile de neuitat și pentru șansa de a cunoaște atât de multe persoane minunate, totodată mulțumim și mentorilor noștri: Ielcean Radu, Butean Ioana și Farago Cosmin și Primărie Municipiului Gherla care ne-au susținut necondiționat alături de restul sponsorilor. Așteptăm cu mult drag și emoție concursurile la care o să participăm lunile viitoare și chiar dacă organizarea va fi în sistem remote până la faza națională, în noi o să rămână aprins spiritul concursurilor trecute și trăirile pe care le-am avut atunci se vor proiecta în sufletele noastre acum.

8. Ce vă motivează să continuați în această disciplină?

Munca în echipă, deoarece am creat prietenii solide pe parcursul acestui proiect și din simpla echipă Trojan.EXE am devenit o familie. Un alt factor ce ne motivează e comunitatea, un factor ce ne și inspiră de altfel, întrucât încercăm ca majoritatea acțiunilor noastre să le îndreptăm înspre elevii din liceele din oraș sau spre cei ce au nevoie de ajutorul nostru, ba chiar și a mediului înconjurător prin cele câteva acțiuni ecologice ce le-am desfășurat de la începutul activității noastre. Dorința de evolua, de a ne autodepăși ne-a motivat să menținem spiritul Trojan activ chiar și după ce vom termina liceul.

Sursa foto: Trojan.EXE

9. Care sunt planurile voastre după ce terminați liceul?

Acest concurs ne oferă bazele pentru un viitor în domeniile inginerești, al programării sau al marketingului și al designului, așadar mulți dintre noi dorim să ne continuăm activitatea chiar și la facultate în aceste domenii. Pe lângă asta, planul nostru după terminarea liceului este acela de a inspira la rândul nostru și de a ajuta la crearea unui viitor mai bun. Totodată după ce finalizăm liceul echipa Trojan își v-a continua activitatea, cu noi membrii cărora am început să le împărtășim cunoștințele noastre.

10. Ce mesaj aveți pentru oamenii care ne citesc?

Urmați-vă visurile și nu vă lăsați învinși de eșecuri, deoarece acestea sunt doar mici erori ale destinului. Încercați să vă uitați la comunitatea din jurul vostru, și dezvoltați-vă acțiunile pe nevoile acesteia. Fiți curioși și inventivi, încercați să vă autodepășiți în fiecare zi așa cum facem și noi și nu uitați că un grup mic de oameni este esența fiecărei schimbări. Dacă aveți nevoie de inspirație in călătoria voastră vă așteptăm cu mare drag din data de 28 ianuarie să ne urmăriți podcastul pe care îl găsiți pe pagina noastră de Youtube.

Instagram: Trojan.EXE

Facebook: Trojan EXE

Youtube: Trojan EXE

Cover - Sursa foto: Trojan.EXE
Larisa Mureșan

Larisa Mureșan

Continuă să țintești tot mai sus. Cu eleganță și ambiție!

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *