Municipul Brașov este singurul oraș din țara noastră în care infrastructura de iluminat public este controlată prin intermediul unei aplicații software, devenind astfel primul „Smart City” din România.
Adminitrația locală din Braşov a anunțat că, începând din această lună, orașul dispune de un sistem modern de telegestiune a iluminatului public. Lucrările pentru implementarea acestui sistem au fost începute în urmă cu doi ani și au costat aproape 10 milioane de lei, însă cu ajutorul lui municipalitatea va economisi anual aproximativ 650.000 de lei, urmând ca și orașul să fie unul mai sigur.
„Este un proiect important pentru noi, deoarece prin implementarea lui creşte calitatea serviciului de iluminat public, se reduc costurile de mentenanţă şi se reduce consumul de energie electrică. Prin acest sistem se vor obţine informaţii în timp real privind disfuncţionalităţile din reţeaua de iluminat public şi astfel, se va putea interveni în cel mai scurt timp pentru remedierea defecţiunilor. Totodată, acest proiect are şi o componentă ce presupune siguranţa cetăţeanului, prin funcţionarea camerelor de supraveghere şi a butoanelor de panică”, a declarat administratorul public Miklos Gantz.
În total, 10.481 de stâlpi de iluminat public au fost montați în tot orașul. De asemenea, pe o parte din acești stâlpi sunt montate și un număr de 42 de butoane de panică la care pot fi anunțate pericole imediate, o agresiune, o urgență medicală sau încălcări ale regulamentelor orașului. Deasupra acestor butoane sunt montate și camere de supraveghere astfel încât cei care le apasă să fie văzuți de un operator.
Un singur sistem, mai multe aplicații practice
Printre avantajele noului sistem de iluminat public se numără și faptul că intensitatea luminii poate fi controlată, în funcție de necesitățile fiecărei zone din oraș.
De asemenea, fiecare stâlp poate fi alimentat cu electricitate tot timpul atât noaptea, cât și ziua. În acest fel, pe ei ar putea fi montate obiecte suplimentare precum camere video, semafoare, prize pentru încărcarea mașinilor electrice și branșamente ocazionale, cum ar fi un chioșc sau un automat de plăți. Toate aceste facilități ar putea fi foarte ușor controlate prin intermediul unei singure aplicații software.
Prin implementarea acestui sistem de telegestiune a iluminatului public, Brașovul a introdus și în România conceptul de Smart City. Acesta reprezintă o strategie de dezvoltare urbană, sprijinită în mare parte de mijloace tehnologice (infrastructură de comunicaţii, senzori electronici, aplicaţii software sau dispozitive mobile).
Un răspuns
Si totusi, cand se va ocupa cineva si de iluminarea scariilor ce urca spre Colina dinspre Spitalul Marzescu!? Noaptea este bezna, sa nu mai spunem si de faptul ca este plin de vagabonzi ce au agresat foarte multe studente. Iar nimeni nu ia masuri!!!!!