Search
Generic filters
Exact matches only

Campanie de testare gratuită pentru HIV și hepatita B și C, lansată în România

Începând de miercuri, 14 octombrie 2015, românii vor avea posibilitatea să se testeze gratuit pentru HIV și hepatita B și C în cardul campaniei naționale de testare, informare, comunicare și educare „H-Alert”, lansată de Institutul Național de Boli Infecțioase „Prof. Dr. Matei Bals” din București.

Campania, care se va desfășura în perioada octombrie 2015 – aprilie 2016, promovează testarea gratuită pentru HIV și virusurile care declanșează hepatita B și C, screening național și servicii pentru utilizatorii de droguri injectabile. De asemenea, acesta are ca scop mobilizarea tinerilor și grupurilor sociale vulnerabile — persoane de etnie romă, utilizatori de droguri injectabile — pentru a se informa cu privire la prevenirea infectării cu acești viruși. Testarea va avea ca rezultat realizarea Registrului Național de Hepatite.

Centre de testare în întreaga țară

Potrivit informațiilor apărute pe site-ul campaniei, în total, românii vor avea posibilitatea să se testeze gratuit pentru HIV și virusurile care declanșează hepatita B și C în 43 de centre din 34 de orașe din România.

Este foarte important ca oamenii să știe că testarea poate face uneori diferența dintre viață și moarte. Infecția cu HIV sau cu virusurile hepatice B și C evoluează de multe ori fără simptome și poate fi confundată uneori cu alte infecții. Singura modalitate de a afla este testarea, a spus prof. dr. Adrian Streinu-Cercel, managerul Institutului Național de Boli Infecțioase „Prof.Dr. Matei Balș”, cu prilejul lansării campaniei.

El a precizat că după campanie rezultatele acestor testări vor fi folosite pentru realizarea unui raport ce se va întocmi împreună cu Ministerul Sănătății pentru a permite intervenții rapide și eficiente la diminuarea infecțiilor.

Peste 17.500 de români sunt infectați cu HIV/SIDA

Datele HIV/SIDA din România relevă un total de 17.819 cazuri de la începutul epidemiei, în anul 1985 și până în iunie 2012.

Infecția HIV reprezintă un risc real pentru sănătatea persoanelor care utilizează droguri pe cale intravenoasă (UDI), pentru care rata de incidență s-a menținut scăzută până de curând. Numărul cazurilor UDI în România a crescut în mod dramatic din perioada 2007-2009, de la 131 de cazuri la 212 cazuri noi confirmate, în anul 2012.

În ceea ce privește virusurile hepatice, până acum, la nivel național, au mai fost testați gratuit aproximativ 35.000 de oameni și s-a constatat în ultimii 12 ani o creștere cu 2% a persoanelor infectate.

Potrivit datelor statistice, mai mult de jumătate dintre români nu s-au testat niciodată pentru hepatita B și C. Un sfert dintre români nu au încredere în vaccinuri și unul din cinci români nu s-ar vaccina împotriva virusului hepatitei B chiar dacă i-ar recomanda un medic.

Newsletter
Începe-ți dimineața cu o cană de cafea și articole interesante de la noi
*Respectăm dreptul la intimitate și luăm în serios protejarea datelor

Comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *