logo
Generic filters
Exact matches only

Cântecul „Happy Birthday To You” va intra în domeniul public

Celebra melodie „Happy Birthday To You”, a cărui drepturi de proprietate intelectuală aparțineau grupului Warner, va intra în domeniul public.

Cunoscutul cântec, a cărei poveste începe în 1893, va intra în domeniul public în urma unui acord care a fost încheiat în cadrul unei proceduri judiciare ce a vizat compania Warner/ Chappell Music.

Procedura a fost iniţiată în 2013, în cadrul unui recurs colectiv al unui grup de artiști şi realizatori muzicali, care au solicitat rambursarea unor plăți, în valoare de mai multe milioane de dolari, efectuate de-a lungul anilor pentru utilizarea cântecului.

Grupul Warner a aplicat legea drepturilor de autor începând din 1988 susținând că deține drepturile de proprietate intelectuală asupra celebrului cântec.

În luna septembrie, un judecător federal din Los Angeles, a decis că Warner/ Chappell Music, divizia de publishing a companiei Warner Music, nu posedă drepturile de autor asupra versurilor cântecului „Happy Birthday To You”. Potrivit unei surse apropiate de acest dosar, noua hotărâre judecătorească echivalează cu faptul că, de acum înainte, cântecul „Happy Birthday To You” aparține domeniului public şi că reproducerea sau utilizarea sa sunt libere de drepturi.

Până în toamna acestui an, grupul Warner a încasat redevențe de la oricine care dorea să cânte şi să difuzeze „Happy Birthday To You” – cu versuri – în cadrul unui mecanism de marketing care aduce profituri însemnate. „Happy Birthday to You” aducea venituri de aproximativ 2 milioane de dolari în fiecare an grupului Warner, potrivit estimărilor unor specialiști.

Legea drepturilor de autor asupra celebrului cântec a fost pusă în aplicare grupului Warner începând din anul 1988, după ce a compania a cumpărat Birch Tree Group, succesorul Clayton F. Summy Co., ce pretindea că deține drepturile de proprietate intelectuală asupra melodiei.

Povestea melodiei „Happy Birthday To You”

Povestea melodiei „Happy Birthday To You” a început în 1893, când o învățătoare din Kentucky, Patty Smith Hill şi sora ei mai mare, Mildred J. Hill, au compus un cântec pentru copiii de la grădinița unde preda Patty şi l-au intitulat „Good Morning To All”. Versurile originale compuse de Patty erau următoarele: „Good morning to you / Good morning to you / Good morning, dear children / Good morning to all”.

Patty Smith Hill a dezvăluit că a colaborat cu sora ei pentru a compune o melodie simplă care să se potrivească acestor versuri şi care să fie uşor de interpretat de copii. Cele două surori au publicat cântecul într-o carte intitulată „Song Stories for the Kindergarten” şi au încredinţat drepturile de autor editorului lor, Clayton F. Summy Co., în schimbul unui procent din vânzările cărții.

Newsletter
Începe-ți dimineața cu o cană de cafea și articole interesante de la noi
*Respectăm dreptul la intimitate și luăm în serios protejarea datelor

Recomandări

Comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *