Generic filters
Exact matches only
Generic filters
Exact matches only

Ce nu știai despre schimbarea orei

Ca în fiecare an, după cum prea bine știți, România va trece și în 2014 la ora de vară. Acest lucru se va întâmpla în noaptea dintre 29 și 30 martie. Așadar, duminică vom dormi cu o oră mai mult. Interesant este faptul că schimbarea orei are loc la nivel global și se întâmplă de câteva decenii, dar cu toate acestea există mai multe state de pe glob care nu își modifică ora.

Spre deosebire de ora de vară, cea de iarnă este ora oficială a tuturor țărilor de pe glob, indiferent dacă ele o schimbă sau nu. Convenția de modificare a orei a fost adoptată de majoritatea teritoriilor din lume și are un rol economic, pentru că dacă ora nu s-ar schimba, o parte dintre activitățile de lucru ale populației s-ar desfășura în condiții de întuneric, ceea ce ar duce la consumul unei cantități uriașe de energie electrică.

Trecerea la ora de vară aduce cu ea și unele efecte negative asupra oamenilor.

Crește numărul infarcturilor cu 5%, din cauză că organismul are nevoie de un oarecare timp pentru a se obișnui cu lipsa somnului, ceea ce duce la eliberarea hormonului stresului și automat la creșterea riscului de a suferi un infact. Este valabil pentru cei predispuși la această afecțiune.

Crește numărul accidentelor de mașină în prima zi, din cauză că unii șoferi care conduc zilnic au probleme în a se adapta la noile condiții de lumină. Statistic însă, accidentele rutiere sunt mai puține în timpul orei de vară, când există mai multă luminozitate.

Crește numărul accidentelor la servici, lucru valabil în cazul celor care dețin diverse joburi cu activitate fizică stresantă, cum ar fi minerii sau muncitorii de la drumuri. Conform unui studiu din 2009, numărul accidentelor crește cu 5.7% imediat după schimbarea orei.

Crește intensitatea durerilor de cap, manifestate din cauza faptului că se modifică un comportament deja stabilit, adică somnul, afectând ritmurile circadiene. Acest lucru este valabil și în cazul obiceiurilor precum starea de spirit sau mâncatul.

Crește timpul petrecut pe web la servici în scop de divertisment. Este un efect oarecum ciudat al schimbării orei, iar termenul care îl definește este cyberloafing. Nu are efecte negative asupra sănătății, ci poate doar asupra prestației de la servici și asupra impresiei pe care o faceți șefului. Deci da, grijă mare.

Ora de vară a fost introdusă în România în 1932, dar a luat o pauză între 1941 și 1979, perioadă în care nu s-a folosit. De asemenea, fenomenul de schimbare a orei nu se întâlnește în Japonia, în China și nici în teritoriile de la ecuator și de la tropicul Capricornului.

Cover - Sursă foto: freepik.com
Damian

Damian

Când nu scrie, Damian citește, iar când nu citește, joacă jocuri video. Este masterand în Publicitate la Cluj-Napoca, iar pentru noi scrie cel mai des despre lucrurile actuale care se întâmplă peste tot în lume.

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *