logo
Search
Generic filters
Exact matches only

Cele mai mari realizări ale cântărețului Prince

Celebrul cântăreț american Prince a pierdut în 21 aprilie 2016 lupta cu viața, însă a lăsat în urma sa o mulțime de realizări. Câştigător a şapte premii Grammy, artistul a avut o carieră muzicală de peste 35 de ani, timp în care a lansat 39 de albume solo de studio.

Unul dintre cei mai reprezentativi cântăreţi din istoria muzicală, Prince Rogers Nelson, cunoscut cu numele de scenă Prince, s-a născut la data de 7 iunie 1958 în Minneapolis, SUA, fiind artistul cu cele mai variate abordări muzicale.

Muzician, mulţi-instrumentalist, aranjor, compozitor, producător muzical, dansator, actor, regizor – de origine americană, Prince a avut multe alte nume, printre care simboluri greu de pronunțat. La un moment dat acesta a fost numit de către fani „Artistul cunoscut în trecut drept Prince” („The Artist Formerly Known As Prince”), ocazional abreviat în „TAFKAP”.

Cele mai de succes albume Prince

De-a lungul carierei sale muzicale, Prince şi-a făurit propria lui etichetă muzicală şi a lansat numeroase albume care s-au vândut în milioane de exemplare, fiind apreciate de criticii de specialitate şi de ascultători.

Primul sau album cu adevărat remarcabil a fost „Dirty Mind” din 1980, un album hard funky, presărat cu balade şi acorduri pop de chitară.

Titlul de superstar a venit odată cu lansarea albumului „Purple Rain” în anul 1984, ce s-a vândut în peste zece milioane de exemplare în America şi timp de 24 de săptămâni a ocupat poziţia de numărul unu. Acest album, lansat în acelaşi timp cu filmul „Purple Rain”, a fost cel care l-a clasat ca unul dintre cei mai mari artisti ai generaţiei sale, aducându-i mai multe premii – două premii Grammy, un Oscar şi o surclasare a albumului lui Michael Jackson, Thriller, la categoria „Cel mai bun album pop/rock” în cadrul American Music Awards din anul 1985.

De asemena, printre albumele sale foarte cunoscute și apreciate se mai numără: „Around the World în a Day”(1985), „Parade” (1986), „Sign ‘O’ the Times” (1987), „Batman” (1989, „The New Power Generation” (1991), „The Most Beautiful Girl în the World” (1994).

În toamna anului 2001, a lansat controversatul „Rainbow Children”. În 2003, a lansat “N.E.W.S”, o compilaţie de patru piese. Regăsirea lui Prince a constituit-o albumul din 2003, „Musicology”, readucându-l pe artist în Top Ten şi obţinându-i o nominalizare Grammy, în 2005, pentru “Cea mai bună interpretare pop vocală a unui artist”.

Au urmat apariţiile la Brit Awards, în acelaşi an, alături de Wendy, Lisa şi Sheila E. În martie 2006, a avut loc lansarea albumului 3121, care a ajuns numărul unu. În 2007, şi-a făcut apariţia albumul Planet Earth, pe care se poate asculta vocea lui Wendy şi a Lisei.

Câștigător a numeroase premii

De-a lungul carierei Prince a câştigat şapte premii Grammy: „Purple Rain” – cea mai bună interpretare rock de către un duo sau un grup (1985), cea mai bună coloană sonoră (1985); „I Feel for You”- cel mai bun cântec R&B (1985); „Kiss” – cea mai bună interpretare R&B de către un duo sau un grup (1987); „Call My Name” – cea mai bună interpretare R&B masculină (2005); „Musicology”-cea mai bună interpretare tradiţională R&B (2005); „Future Baby Mama”-cea mai bună interpretare R&B masculină (2008).

De asemenea, MTV Music Awards i-a acordat patru premii, pentru piesele „Raspberry Beret”, „U Got the Look” şi „Cream”.

A lansat 39 de albume solo

Cu o carieră de peste 35 de ani, a lansat 39 de albume solo de studio şi nu s-a oprit din a lansa noi materiale; începând din septembrie 2014, a lansat patru melodii cu cea mai nouă trupă a sa, 3rd Eye Girl, experimentând în mod continuu cu rockul psihedelic şi funkul intergalactic.

Ultimii săi ani au fost, de asemenea, notabili datorită apariţiilor sale , în calitate de „guest” în melodiile altor artişti, precum Janelle Monae şi Gwen Stefani; înmânând premii la diverse festivităţi, potrivit billboard.com.

„Prinţul” a cucerit scena la Billboard Music Awards in 2013 unde a fost invitat sa accepte premiul Icon, dar, în loc de cuvinte, Prince interpretat malodiile „Let’s Go Crazy” şi „FIXURLIFEU”.

Artistul Prince (Prince Rogers Nelson) a murit pe 21 aprilie, la vârsta de 57 de ani. Cântăreţul a fost găsit mort în studioul său de inregistrări, situat în Paisley Park, California.

Newsletter
Începe-ți dimineața cu o cană de cafea și articole interesante de la noi
*Respectăm dreptul la intimitate și luăm în serios protejarea datelor

Recomandări

Comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published.