Orașul Interzis al Chinei din Beijing, este vizitat în fiecare an de aproximativ 7 milioane de turiști, un număr considerat mult prea mare de către autorități, care se arată preocupate de prezervarea sit-ului istoric. Ca o consecință, China a anunțat că în curând va recurge la măsuri care vor elimina treptat numărul mare de turiști care vizitează Orașul Interzis.
Aceste măsuri ar putea consta în interzicerea celor care dețin bilete de vizitare anuale să vină în Beijing în timpul sezonului de vârf, în încurajarea turiștilor să viziteze complexul după-amiaza și să cumpere în avans bilete pentru festivaluri sau vacanțe.
Faima acestui Oraș Interzis se datorează faptului că, timp de 500 de ani, a servit drept reședință oficială a împăraților chinezi din dinastiile Ming și Qing, care au condus țara din acest paradis în care nimic nu este lăsat la voia întâmplării și orice lucru are o semnificație aparte. Complexul a fost construit în doar 14 ani, între 1406 și 1420, la comanda împăratului Yongle, monarhul emblematic al dinastiei Ming, care s-a și mutat în incintă după construirea acesteia. Tot atunci, acesta a închis porțile cetății, transformând-o în Orașul Interzis.
Complexul din Beijing și-a redeschis pentru prima dată porțile pentru oamenii de rând abia în 1914. Ultimul împărat a fost Pu Yi, din casa imperială Aisin Gioro (Tribul de Aur), care a făcut parte din dinastia Qing. Acesta s-a retras cu suita sa în Curtea Interioară, iar Curtea Exterioară a devenit loc de vizitat pentru cetățenii curioși care și-au dorit să străbată străzile Orașului Interzis.
Arhitectura acestui complex este una deosebită și foarte semnificativă pentru cultura chineză. Acoperișurile clădirilor sunt galbene, ceea ce simbolizează pământul și supremația Fiului Cerurilor în această lume. Dintre toate clădirile, doar două au acoperișuri de altă culoare: biblioteca, cu țigle negre (simbolul apei și al conservării), și palatul prințului moștenitor, care este verde, ceea ce simbolizează creșterea și maturizarea.
Un alt detaliu interesant este faptul că Orașul Interzis are 9.999 de încăperi, cu una mai puțin decât cifra perfecțiunii absolute la chinezii vechi. Tradiția chinezească spune că doar Palatul Cerurilor poate avea 10.000 de încăperi, deoarece doar acesta poate pretinde perfecțiunea. O mare parte dintre încăperi s-au deteriorat de-a lungul timpului, dar guvernul chinez a demarat un program de reabilitare, reușind să refacă mai mult de 8.000 de camere.
Fortificațiile din jurul complexului Orașul Interzis sunt un șanț cu apă dulce, adânc de șase metri, și un zid înalt de zece metri, ambele cu rol de apărare.