Generic filters
Exact matches only
Generic filters
Exact matches only

Compania Anadarko Petroleum va plăti cea mai mare amendă de poluare de până acum

5,15 miliarde de dolari este suma pe care compania petrolieră americană o are de achitat în cadrul mai multor procese legate de poluarecu Departamentul Justiției din America. Această sumă reprezintă cea mai mare amendă achitată vreodată de o companie pentru poluare, informează mondonews.ro.

Dosarul care este judecat face referire la compania energetică Kerr-McGee, preluată de Anadarko Petroleum în 2006 și care a deversat deșeuri toxice, timp de câteva zeci de ani, în mai multde 4000 de locuri de pe teritoriul Statelor Unite. Printre toxinele în cauză se numără și toriu, creozat și uraniu.

Recordul anterior al unei amenzi de poluare a fost deținut de grupul British Petroleum, care a plătit în 2012 suma de 4 miliarde de dolari, în urma accidentului din Golful Mexic, când s-a revărsat o cantitate uriașă de petrol în apă, deversare cauzată de explozia platformei Deepwater Horizon, informează Financial Times, citat de mondonews.ro.

Andarko Petroleum a fost implicată și în dezastrul din Golful Mexic, deoarece compania deținea 25% dintre drepturile comerciale asupra acelei exploatări. Nu a fost însă inclusă printre cei acuzați, deoarece nu avea nici dreptul și nici obligația legală de a interveni, nefiind operatorul sitului respectiv.

Procesul prezent împotriva companiei Anadarko Petroleum este intentat de guvernul federal american, dar și de mai multe administrații statale, triburile de indieni Navajo, precum și de unele persoane fizice.

Suma de 5,15 miliarde de dolari va merge în proporție de 88% către administrațiile statale, triburile Navajo și agențiile de protecție a mediului, având ca scop curățarea locațiilor afectate de deversările toxice. Restul sumei va fi direcționată către un fond destinat despăgubirii populației afectate, informează mondonews.ro.

Cover - Sursă foto: freepik.com
Picture of Damian

Damian

Când nu scrie, Damian citește, iar când nu citește, joacă jocuri video. Este masterand în Publicitate la Cluj-Napoca, iar pentru noi scrie cel mai des despre lucrurile actuale care se întâmplă peste tot în lume.

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Recomandări