Search
Generic filters
Exact matches only

Despre Halloween. Origini și curiozități

Plănuiești cu siguranță o petrecere de Halloween diseară, nu-i așa? Dar câte lucruri știi de fapt despre această sărbătoare, în afara faptului că este împrumutată de la americani și că trebuie să te costumezi cât mai ciudat?

Origini

Sărbătoarea de Halloween a fost într-adevăr preluată în România de la americani, dar și aceștia au împrumutat-o, la rândul lor. Mai exact, această zi își are originile în istoria celtică, fiind promovată de către irlandezi prin intermediul Festivalului Samhain, ocazie în care se credea că cei morți se trezeau la viață și umblau printre cei vii.

Tot irlandezii au fost și cei care au adus această sărbătoare macabră în Statele Unite, prin intermediul emigranților din secolul al XIX-lea. Desigur că sărbătoarea a fost preluată între timp de numeroase țări occidentale.

Numele acestei sărbători vine din engleză, unde termenul original era „All Hallows’ Even”, o prescurtare a „All Hallows’s Evening”, adică „Noaptea Tuturor Sfinților”. Astăzi este cunoscut peste tot în lume drept Halloween. Tradiția de a se costuma în personaje macabre s-a modificat oarecum de-a lungul anilor, astăzi oamenii apelând și la costume cu tentă sexuală sau amuzantă.

În America se obișnuiește ca cei mici să umble pe la casele vecinilor cu tradiționala urare: „Trick or Treat?” (Păcăleală sau dulciuri?). Asta înseamnă că cei care nu ofereau dulciuri copiilor erau pasibili de o păcăleală/farsă din partea „colindătorilor”.

Curiozități

Există mai lucruri interesante despre această sărbătoare, adunate de-a lungul anilor, în diferite părți ale lumii. Iată câteva dintre acestea mai jos.

 1. Tradiția cioplirii dovlecilor vine din Irlanda, unde, conform legendei, un bărbat pe nume Jack nu a fost primit nici în Rai și nici în Iad după moartea sa. În schimb, i s-a dat un dovleac cioplit pentru a-și lumina calea pe drumul dintre cele două lumi.
 2. Culorile tradiționale ale Halloween-ului sunt roșu (sângele și răul), mov (noapte, supranatural), portocaliu (dovleac, toamna) și negru (magie, vrăjitoare, vampiri).
 3. Culorile portocaliu și negru sunt culorile morții în legendele celtice.
 4. Statul american Alabama interzice prin lege costumarea ca preoți de Halloween.
 5. Americanii cheltuie în jur de 7 miliarde de dolari cu ocazia acestei sărbători.
 6. Capitala Halloween-ului, din întreaga lume, este orașul Anoka din statul Minnesota, SUA. Această denumire vine de la faptul că în 1920 locuitorii săi au umblat la ”colindat” de Halloween o întreagă săptămână.
 7. Niciodată nu s-au înregistrat morți provocate de bomboane în ziua de Halloween.
 8. De obicei, americanii cheltuie în jur de 350 de milioane de dolari numai pe costumele animalelor de companie de Halloween.
 9. Cea mai rapidă sculpură făcută într-un dovleac îi aparține americanului Stephen Clarke, care în 2013 a sculptat un dovleac în doar 16,47 secunde.
 10. Un raport întocmit în 2011 a arătat că în Boston, SUA, în perioada 2006-2009, s-au comis cu 50% mai multe infracțiuni în seara de Halloween decât în orice altă noapte din an, cu excepția Anului Nou și a Zilei Independenței.
 11. Frica de Halloween se numește Samhainophobia, boala de care suferă câteva mii de oameni din întreaga lume.
 12. În tradiția celtică, paianjenul reprezintă întruchiparea unui spirit bun și îndrăgit de oameni.

 Tu unde vei petrece seara de Halloween?

Newsletter
Începe-ți dimineața cu o cană de cafea și articole interesante de la noi
*Respectăm dreptul la intimitate și luăm în serios protejarea datelor

Comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *