Search
Generic filters
Exact matches only

Curiozități despre Halloween

Halloween, sau Hallow’s Eve e o sărbătoare americană, împrumutată în ultimii ani și de restul lumii. Sărbătoarea presupune ca lumea să se costumeze în monștrii și creaturi, iar cei mici ies la colindat pentru dulciuri. Povestea sărbătorii vine din Evul Mediu, când oamenii sculptau fețe în dovleci și puneau o lumânare aprinsă în aceștia (se numesc Jack’O Lanterns), pentru a anunța spiritele rele că nu sunt primite în casă. Totodată, oamenii se costumau pentru a speria aceste spirite și a le alunga înapoi în tărâmul lor. În prezent, Halloweenul este una dintre cele mai comerciale sărbători și are loc în fiecare an pe 31 octombrie. Iată câteva curiozități despre această sărbătoare, pe care probabil nu le știai.

 1. Primele Jack’O Lanterns erau făcute din napi, nu din dovleci.
 2. Există persoane care au o fobie de această sărbătoare. Frica acestora se numește Samhainofobie.
 3. Bufnițele sunt un motiv des întâlnit în decorațiunile de Halloween pentru că în Europa Medievală se credea că acestea sunt vrăjitoare. De acolo vine superstiția că atunci când auzi o bufniță cum cântă, cineva moare.
 4. Denumirea de Halloween vine de la Hallow’s Eve, care face referire la seara de dinaintea zilei morților (adică ajunul acesteia).
 5. Culorile asociate cu această sărbătoare sunt Negru și Portocaliu. Portocaliul simbolizează puterea și răbdarea și, alături de maro și auriu, simbolizează recoltele toamnei. Negrul este simbolul morții și servește drept amintire a scopului inițial al sărbătorii – un festival care marchează limitele dintre viață și moarte.
 6. Este crezut că locul în care Halloweenul s-a născut este de fapt Irlanda.
 7. Unele tradiții de Halloween au ca inspirație tradiții făcute de romani, în timpul unui festival pentru zeița recoltei, Pomona. Printre aceste tradiții se număra și jocul de a te scufunda după mere.
 8. Harry Houdini, unul dintre cei mai mari iluzioniști din toate timpurile, a murit într-o noapte de Halloween, datorită apendicitei, care a fost provocată de 3 împunsături în stomac.
 9. Potrivit tradiției, dacă ai hainele puse pe dos sau dacă mergi cu spatele în seara de Halloween, în acea noapte te vei întâlni cu o vrăjitoare.
 10. Există legende care confirmă o asemenea sărbătoare începând cu anul 4000 î.H. Asta face ca sărbătoarea să existe de peste 6000 de ani, chiar dacă de-a lungul timpului a avut denumiri diferite.
 11. Cuvântul englezesc pentru vrăjitoare, „Witch”, provine din arhaismul wicce, care însemna femeie înțeleaptă. Wiccanii aveau o întreagă religie, în care se foloseau de diferite ritualuri de magie. Aceștia făceau astfel de ritualuri în noaptea de Halloween.
 12. Sărbătoarea a influențat trecerea la ora de iarnă în Statele Unite, într-o încercare a autorităților de a preveni accidentele rutiere din această noapte.
 13. O lună plină în seara de Halloween este un fenomen extrem de rar. Ultima dată s-a întâmplat asta în 2001, iar data viitoare când sărbătoarea va coincide cu o lună plină va fi în 2020.
 14. Unele adăposturi de animale din SUA nu permit adoptarea pisicilor negre în ziua de Halloween, datorită fricii că acestea ar putea fi sacrificate ritualic.
 15. Există studii care spun că de Halloween, datorită costumului și a dorinței de a primi mai multe dulciuri, copiii devin mai răi.
 16. Tu ce știi despre Halloween?

Newsletter
Începe-ți dimineața cu o cană de cafea și articole interesante de la noi
*Respectăm dreptul la intimitate și luăm în serios protejarea datelor

Comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *