logo
Search
Generic filters
Exact matches only

Două noi zăcăminte de gaze naturale, descoperite în România

Luni, 30 martie 2015, Romgaz a anunțat că au fost descoperite în țară 2 zăcăminte noi de gaze, astfel că producția internă va crește cu 3%. Compania a început exploatarea experimentală a 2 noi acumulări de gaze naturale, situate în județele Suceava și Mureș.

Sonda din Frasin, Suceava, forată la o adâncime de 4.100 de metri, se află în perimetrul Moldova Nord, de unde Romgaz extrage gaze naturale din anul 1972. „Prin acest foraj, finalizat în cursul lunii ianuarie 2015, a fost pus în evidenţă un zăcământ de gaz condensat, pentru care în acest moment se află în derulare programul de dezvoltare”, se arată într-un comunicat al Romgaz. Sonda de la Criş, Mureş, forează la 2.600 de metri şi este cuprinsă în perimetrul Transilvania Sud, unde există unele dintre cele mai vechi zăcăminte de gaze naturale din România.

Descoperirea a identificat un nou zăcământ, pe care în prezent se desfăşoară forajul mai multor sonde care vor permite evaluarea şi dezvoltarea completă a acestuia. Producţia zilnică realizată prin aceste 2 sonde noi este de peste 2.600 de barili echivalent petrol pe zi, respectiv circa 3% din producţia zilnică de gaze naturale a companiei.

“În ultimii ani, unul dintre cele mai importante obiective ale managementului ROMGAZ a fost şi continuă să fie, creşterea portofolului de resurse şi rezerve de gaze, prin descoperirea unor zăcăminte noi şi prin dezvoltarea şi îmbunătăţirea recuperării resurselor deja descoperite. Pentru aceasta, compania a alocat resurse în creştere pentru reabilitarea şi modernizarea facilităţilor existente, precum şi pentru noi investiţii, în special în explorare geologică şi exploatare. Astfel, în anul 2014 ROMGAZ a realizat investiţii de 1.085,5 mil.lei, din care cheltuielile pentru explorare geologică şi exploatare au reprezentat circa 54%”, a declarat Dumitru Rotar, director general adjunct – explorare şi producţie.

El a precizat că anularea declinului de producţie realizată în ultimii 4 ani confirmă potenţialul existent în perimetrele de explorare şi cele aflate în faza de dezvoltare-exploatare. Romgaz a avut anul trecut un profit de 1,43 miliarde lei (322 milioane euro), în creştere cu 44% faţă de cel din 2013, iar cifra de afaceri a urcat cu 15,3%, la 4,49 miliarde lei (1,01 miliarde euro).

Statul controlează producătorul de gaze naturale cu o participare de 70%. Al doilea acţionar ca mărime este Fondul Proprietatea (FP), cu 10%, în timp ce 17,68% din titluri se află în posesia unor persoane juridice, iar 2,3% în deţinerea unor persoane fizice.

sursa

Newsletter
Începe-ți dimineața cu o cană de cafea și articole interesante de la noi
*Respectăm dreptul la intimitate și luăm în serios protejarea datelor

Recomandări

Comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *