Generic filters
Exact matches only
Generic filters
Exact matches only

Eclipsa parțială de soare din 20 martie. Ce vom putea vedea din România

În data de 20 martie vom putea observa de pe teritoriul României o eclipsă parțială de Soare. Aceasta este prima eclipsă a anului 2015, care va putea fi observată în fază parțială din Europa, nordul Africii și vestul Asiei. În nordul extrem eclipsa de Soare va fi una totală.

O eclipsă de Soare se produce atunci când Luna trece printre Soare și Pământ, iar Luna acoperă parțial sau total discul solar.

În România, eclipsa parțială de Soare din 20 martie începe în jurul orei 10:45, are maximul în jurul orei 11:55 și se termină la ora 13:05, având o durată medie de două ore și 20 de minute pentru țara noastră, explică astronomul Adrian Șonka în revista „Vega”, o revistă de astronomie editată de Astroclubul București.

Potrivit acestuia, acoperirea Soarelui de către Lună va varia în funcție de locul observației, fiind mai scăzută în sudul țării și mai ridicată în nord. Procentul de acoperire a discului solar va fi cuprins între 40 și 55%.

Eclipsa parțială de Soare din 20 martie văzută din București

La București, eclipsa parțială de Soare din 20 martie va începe la 10:48, va avea maximul la 11:55 și se va termina la ora 13:04, cu o acoperire a Soarelui de 43%.

Eclipsa de Soare din 20 martie se va putea observa în totalitate de la Polul Nord și din regiunile învecinate. „Locuitorii din jumătatea de nord a Marii Britanii vor avea o acoperire de peste 90% a Soarelui, condiții similare întâlnindu-se și în nordul Norvegiei. Practic din toată Europa se poate vedea eclipsa, ba chiar și din Nordul Africii și din țările Israel, nordul Iranului, nordul Chinei și jumătatea estică a Mongoliei”, se arată în analiza revistei „Vega”.

Eclipsa parțială de Soare din 20 martie. Cum o observăm

Este foarte important să nu privim eclipsa parțială de Soare din 20 martie fără ochelari de protecție, deoarece există riscul de a orbi din cauza luminii puternice.

Eclipsa parțială de Soare din 20 martie. Ce vom vedea

Față de o eclipsă totală, o eclipsă parţială de Soare oferă mult mai puţine fenomene de observat. Totuşi, ea nu este complet lipsită de in­teres.

Potrivit astronomului Alex Burda, cele mai evidente fenomene şi care pot fi observate într-o oarecare măsură şi fără un instrument optic, sunt mo­mentele de contact de la începutul şi de la finalul eclipsei: „Pentru a nu fi suprinşi de momentul producerii primului contact este bine să ştim că în emis­fera nordică o eclipsă de Soare începe întotdeauna din­spre dreapta (vest), iar cu ocazia acestei eclipse parţiale, discul solar va fi acoperit în partea sa de sus (nordică)”.

Următoarea eclipsă de Soare vizibilă din România, dupa eclipsa de Soare din 20 martie 2015, va fi o mică eclipsă parțială care se va produce pe 21 iunie 2020.

Citește tot articolul pe greatnews.ro

Angy

Angy

Angy este o persoană pasionată de blogging, advertising, PR. Îi place să citească, să călătorească, să descopere locuri frumoase. Consideră scrisul o formă de expresie a creativității umane, o terapie pentru suflet. Este într-o căutare permanentă de idei și răspunsuri menite să-i dezvolte personalitatea. Consideră că lucrurile simple sunt cele care ne fac cu adevărat fericiți, ne oferă liniște și stabilitate.

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *