logo
Search
Generic filters
Exact matches only

Facilități pentru persoanele cu dizabilități, pentru serviciile publice online

acces-la-internet

Toate site-urile de internet care oferă servicii publice, precum tribunalele sau bibliotecile, vor deveni accesibile persoanelor cu dizabilități din Uniunea Europeană. Directiva a fost votată miercuri, 26 octombrie, în Parlamentul European.

Directiva privind accesibilitatea internetului prevede că site-urile de internet ale organismelor din sectorul public vor trebui respecte normele comune. Persoanele cu dificultăți de vedere vor trebui, de exemplu, să beneficieze de descrieri de imagini, iar cei care nu pot citi subtitrările să aibă acces la fișiere audiovizuale.

„Accesibilitatea internetului va fi de acum înainte lege pentru toate site-urile guvernamentale”, și-a exprimat satisfacția raportoarea cehă Dita Charanzova, din grupul ALDE.

Eurodeputata a spus că speră ca site-urile de internet private care oferă servicii publice să se supună în curând acelorași norme privind accesibilitatea.

Directiva prevede ca serviciile publice să furnizeze „o declarație privind accesibilitatea detaliată, completă și clară”.

Nerespectarea prevederilor va putea fi raportată

Un „mecanism de feedback” va trebui să fie înființat pentru a permite utilizatorilor să raporteze nerespectarea prevederilor europene și să ceară ca un document să fie făcut accesibil. Anumite conținuturi, care nu sunt necesare pentru efectuarea de proceduri administrative, sunt în fapt excluse de la aplicarea directivei, dar orice utilizator poate cere acestea să fie făcute accesibile.

Statele membre vor trebui să transpună această directivă în legislația națională în termen 21 de luni de la intrarea în vigoare. Apoi acestea vor avea 12 luni la dispoziție pentru a aplica prevederile în cazul paginilor de internet noi, 24 de luni pentru a le aplica paginilor de internet existente și 33 de luni pentru a le pune în practică în aplicațiile mobile ale organizațiilor din sistemul public.

Potrivit Parlamentului European, în anul 2020, 120 de milioane de persoane din Uniunea Europeană vor suferi de un handicap sau vor avea dificultăți de acces la internet din cauza vârstei.

Newsletter
Începe-ți dimineața cu o cană de cafea și articole interesante de la noi
*Respectăm dreptul la intimitate și luăm în serios protejarea datelor

Recomandări

Comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *