logo
Search
Generic filters
Exact matches only

A fost descoperită o nouă planetă de mărimea Pământului

Secretele Universului continuă să fie deslușite de oamenii de știință, iar pe măsură ce sunt identificate noi corpuri cerești, lumea din jurul planetei noastre devine din ce în ce mai mare. Ultima descoperire făcută de astronomi este o nouă planetă de mărimea Pământului, situată însă în exteriorul sistemului nostru solar.

GJ 1132b, așa cum a fost numită de către oamenii de știință, este o planetă solidă aflată într-un sistem solar situat la 39 de ani-lumină distanță de planeta noastră.

Datorită distanței şi mărimii sale, GJ 1132b este cea mai importantă planetă descoperită până acum în exteriorul sistemului solar, conform astronautului Drake Deming, de la Universitatea Maryland, citat de publicația The Guardian.

Distanța la care se află planeta permite astronauților să studieze cu ajutorul telescopului caracteristicile atmosferei acesteia, pentru a descoperi posibile semne de viață în afara sistemului solar, acesta fiind, de fapt, următorul mare pas în astronomie.

Dacă această planetă are atmosferă, atunci am putea descoperii și alte planete care au la rândul lor atmosferă. Ne putem imagina apoi cercetând atmosferele pentru molecule care ar putea susține forme de viață”, a afirmat la rândul său Zachory Berta-Thompson Institutul de Astrofizică și Cercetare a Spațiului „MIT’s Kavli”, din SUA.

Una dintre metodele prin care astronauții studiază compoziția chimică a gazelor de pe planetele din sistemul nostru solar este reprezentată de analiza luminii care străbate atmosfera respectivă, întrucât moleculele interacționează diferit în contact cu lumina.

Nu este aceeași situație atunci când planetele se află la ani lumină distanța. În acest caz, este aproape imposibil pentru astronauți să facă diferența între lumina care trece prin intermediul atmosferei şi lumina din exterior, care provine de la o stea, spre exemplu.

Descoperirea planetei GJ 1132b este ocazia potrivită pentru testarea instrumentelor de detectare a vieții.

Scopul nostru este să descoperim o planetă care să semene cu Pământul, la fel cum am descoperit una care să semene cu Venus. Presupunem că pe planeta GJ 1132b este aceeași compoziție a atmosferei, ca cea de pe Venus,” a declarat și astronautul David Charbonneau.

Aceasta nu este însă singura planetă asemănătoare cu Pământul descoperită de astronomi. O planetă denumită de oamenii de știință Kepler-186f a fost descoperită în Zona Goldilocks, o zonă posibil „locuibilă” a Sistemului nostru Solar. Descoperirea ei s-a făcut cu ajutorul telescopului Kepler, deținut de NASA. Distanța dintre Pământ și Kepler-186f este de circa 500 de ani lumină.

Newsletter
Începe-ți dimineața cu o cană de cafea și articole interesante de la noi
*Respectăm dreptul la intimitate și luăm în serios protejarea datelor

Recomandări

Comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *