Search
Generic filters
Exact matches only

A fost descoperită originea bolii Parkinson

Un grup de cercetători francezi și belgieni au descoperit faptul că boala Parkinson este cauzată de o proteină care se acumulează sub forma unei panglici deasupra neuronilor, afectând astfel creierul.

Autorii studiului au identificat în creier o serie de fibre care se fac vinovate de declanșarea maladiei Parkinson, o boală neurologică degenerativă. Astfel, o proteină care se acumulează sub forma unei panglici deasupra neuronilor provoacă, în funcție de forma acelor acumulări, mai multe maladii neurologice, inclusiv Parkinson.

Cercetătorii francezi şi belgieni au verificat descoperirea într-un studiu realizat pe şoareci, pentru a demonstra faptul că acea proteină cauzează într-adevăr sindromul parkinsonian. Grație noului studiu, oamenii de știință speră să dezvolte în viitorul apropiat o serie de anticorpi şi alte tratamente eficiente împotriva acestei boli grave.

Noua descoperire ar trebui să permită, de asemenea, o diagnosticare mai timpurie a persoanelor care dezvoltă maladia Parkinson.

În România trăiesc 72.000 de bolnavi de Parkinson

Potrivit Societății de Neurologie din România, în țara noastră aproximativ 72.000 de persoane suferă de Parkinson, iar primele simptome ale bolii apar între vârstele de 50 de ani, până la 70 de ani. La nivel mondial de această boală neuronală suferă aproximativ 6 milioane de persoane și numărul acestora este în creștere de la an la an.

Această boală este periculoasă deoarece distruge dopamina din organism, substanța care ajută organismul să se miște, acesta fiind motivul pentru care oamenii care suferă de ea au mișcări necontrolate. Primele semne ale bolii pot apărea și cu zece ani înainte de manifestările clinice propriu-zise.

Printre principalele manifestări ale bolii se numără tremuratul necontrolabil al mâinilor, picioarelor sau bărbiei, încetinirea mișcărilor și pierderea echilibrului sau a coordonări. Aceste simptome pot fi reduse însă cu foarte multă mișcare.

Doar 5 % dintre români ar ajuta un bolnav de Parkinson

O campanie desfășurată, în această primăvară, în șase orașe din România – București, Cluj-Napoca, Iași, Oradea, Timișoara și Târgu-Mureș – de către Asociația de Luptă împotriva Bolii Parkinson în parteneriat cu Societatea Română de Neurologie, arată că doar 5% dintre români sunt dispuși să acorde o mână de ajutor bolnavilor de Parkinson, relatează  Agerpres.

Conform aceleiași surse, în cadrul campaniei au avut loc evenimente locale în care trecătorii au fost puși în situația de a ajuta un „bolnav de Parkinson” cu semne evidente de boală. Dintre cei aproximativ 5.000 de români care au fost expuși mesajelor campaniei, doar 5% au întins o mână de ajutor, 6% au ignorat cu desăvârșire problemele bolnavului, în timp ce aproape 90% dintre trecători a privit indiferentă situația și a ales să își continue rutina zilnică.

Citește și despre Cum „lingura inteligentă” de la Google îi ajută pe bolnavii de Parkinson

Newsletter

Începe-ți dimineața cu o cană de cafea și articole interesante de la noi

*Respectăm dreptul la intimitate și luăm în serios protejarea datelor

Comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *