Search
Generic filters
Exact matches only

Ghid de bune practici pentru legea antifumat

Legea antifumat va avea un ghid de punere în aplicare, care ar urma să apară la începutul lunii martie, în urma unor consultări cu guvernul şi patronii de localuri. Acesta va fi publicat înainte ca legea să fie aplicată.

Urmează să stabilim o întâlnire cu reprezentanții Ministerului Sănătății și ai Ministerului de Interne, ca să agreăm împreună un regulament de implementare în cazul situațiilor care mai trebuie lămurite. Au mai venit întrebări din diverse situații particulare și atunci trebuie să explicăm cum se înțelege legea. Nu trebuie să particularizăm fiecare situație care apare, scrie clar în lege că fumatul este interzis în spațiul public, personal nu cred că sunt chestii de interpretat. Dar poate că merită această discuție. pentru a avea o cât mai corectă înțelegere a sensului textului de lege. Eu îmi doresc ca legea aceasta să fie cât mai bine înțeleasă și cât mai bine acceptată”, a explicat pentru Mediafax deputatul PSD Aurelia Cristea.

Patronii care nu respectă legea, sancționați gradual

În ceea ce privește delimitarea spațiilor publice închise, ea a explicat că practic singurul loc unde se va putea fuma va fi pe terasa restaurantelor, în aer liber.

Cât despre patronii care se abat de la regulă, sancțiunile ar trebui aplicate gradual, crede Aurelia Cristea.

Dorința nu este să închidem imediat orice local care încalcă legea, dorința este ca sancțiunile să fie aplicate gradual. Înainte de a da sancțiuni, se pot da avertizări, așa scrie în legea contravențiilor, până când lucrurile intră într-o stare de normalitate”, a spus Cristea.

Nu în ultimul rând, pentru elaborarea ghidului, Cristea spune că va mai avea loc o a doua întâlnire și cu proprietarii de restaurante, baruri, cafenele și cu reprezentanții asociațiilor hoteliere.

Legea antifumat va intra în vigoare pe 16 martie.

Conform legii, fumatul este interzis în „orice spațiu accesibil publicului sau destinat utilizării colective, indiferent de forma de proprietate ori de dreptul de acces, care are un acoperiș, plafon sau tavan și care este delimitat de cel puțin doi pereți, indiferent de natura acestora sau de caracterul temporar sau permanent”.

De asemenea, legea anti fumat interzice fumatul în spațiile de la locul de muncă și în orice loc de joacă pentru copii, fie că este spațiu închis sau în aer liber.

Interdicția se aplică și în mijloacele de transport în comun, în unitățile sanitare, de învățământ, precum şi cele destinate protecției şi asistenței copilului, de stat și private.

Fac excepție celulele pentru deținuți din penitenciarele de maximă siguranță.

Totodată, fumatul este permis în camere special amenajate, exclusiv în zona de tranzit a aeroporturilor internaționale, cu respectarea următoarelor condiții: să nu fie spațiu de trecere sau de acces în spații publice închise, să fie dotate cu sisteme de ventilație funcționale care să asigure eliminarea fumului din tutun, cu presiune negativă, să fie dotate cu scrumiere şi extinctoare şi amenajate în conformitate cu prevederile legale în vigoare privind prevenirea şi stingerea incendiilor şi să fie marcate la loc vizibil cu indicatoare: „Cameră pentru fumat”, „Loc pentru fumat”.

Legea interzice şi comercializarea produselor din tutun în unitățile sanitare şi cele de învățământ, de stat şi private, precum şi vânzarea la bucată a țigaretelor, țigărilor de foi şi cigarillos.

Nerespectarea prevederilor legii antifumat de către persoanele fizice se sancționează cu amendă contravențională de la 100 lei la 500 lei, iar nerespectarea de către persoanele juridice a prevederilor legii se sancționează cu amendă contravențională de 5.000 lei la prima abatere, cu amendă contravențională de 10.000 lei şi cu sancțiunea complementară de suspendare a activității până la remedierea situației care a dus la suspendarea activității, la a doua abatere.

Săvârșirea unei noi contravenții la prevăzută de legea antifumat se sancționează cu amendă contravențională de 15.000 lei şi cu sancțiunea complementară de închidere a unității.

Legea antifumat a fost inițiată de deputata PSD Aurelia Cristea, care a fost sprijinită de mai multe ONG-uri în promovarea acestui proiect.

Cristea a spus că nu a făcut altceva decât să preia legea antifumat de la deputatul PSD Manuela Mitrea şi să amendeze legea, în urma un demers de dezbatere publică inspirat din bunele practici ale statelor europene.

În prezent, 17 dintre cele 28 de state ale Uniunii Europene interzic total fumatul în spațiile publice închise, în mijloacele de transport în comun şi la locul de muncă.

Newsletter

Începe-ți dimineața cu o cană de cafea și articole interesante de la noi

*Respectăm dreptul la intimitate și luăm în serios protejarea datelor

Comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *