Ajunse deja la a XXII-a ediție, Jocurile Olimpice de iarnă din 2014 se desfășoară în orașul Soci din Rusia, în perioada 7-23 Februarie. Unele probe vor fi desfășurate însă și în orașul-stațiune Krasnaia Poliana.
Orașul rusesc a fost ales ca și gazdă pe data de 4 iulie 2007, dată la care a avut loc cea de-a 119-a întrunire a Comitetului Internațional Olimpic. Orașul Soci, susținut de președintele rus Vladimir Putin și de sportiva Maria Șarapova, a devansat celelalte două opțiuni din selecția finală: Salzburg (Austria) și Pyeongchang (China).
Federația Rusă găzduiește pentru prima oară această competiție, deoarece Jocurile Olimpice de vară din 1980 din Moscova s-au desfășurat în interiorul Uniunii Sovietice. Totodată, această ediție este și cea mai scumpă din istoria Jocurilor Olimpice. Pregătirile pentru amenajarea orașului, a drumurilor, a căilor ferate, a gărilor etc, a costat Rusia 37 miliarde de euro.
În total, ediția din acest an găzduiește 88 de țări participante, care concurează la 98 de probe din 15 sporturi diferite. Printre participanți se numără și România, cu 24 de reprezentanți la 8 discipline sportive.
România a participat la aproape toate edițiile Jocurilor Olimpice de iarnă, excepție făcând cele din 1924 și 1960. Singura medalie cucerită de români la JO de iarnă a fost medalia de bronz din 1968 în Grenoble, Franța, câștigată de echipajul de bob-2 persoane, alcătuit din Ion Panțuru și Nicolae Neagoe.
Trasnsportul către oraș este asigurat de avioane, trenuri și autobuze. Drumurile, podurile și tunelurile au fost reabiliate, pentru a accelera traficul din zonă. De asemenea, au fost construite aproximativ 800 de autobuze și autocare noi, care urmează să fie alocate altor orașe o dată cu terminarea competiției.
Pentru premierea sportivilor au fost produse 1300 de medalii de aur, argint și bronz. Pentru acestea, s-au folosit 3 kilograme de aur, 2 tone de argint și 700 de kilograme de bronz. O medalie de aur are în compoziție 525 de grame de argint și 6 grame de aur, valorând 415 euro.
Acestea au un diametru de 10 cm și un insert semi-cercular din policarbonat de mare transparență, pentru prima dată folosit la Jocurile Olimpice. Pentru producerea unei medalii, sunt necesari 25 de pași, făcuți în 8 ore de muncă.
Nouă, privitorilor, nu ne rămâne decât să apreciem munca organizatorilor, să admirăm performanțele sportivilor, să aplaudăm reușitele lor, să sprijinim moral echipa României și să ne bucurăm de tot spiritul acestei competiții atât de speciale.