Generic filters
Exact matches only
Generic filters
Exact matches only
securitatea_cibernetica
securitatea_cibernetica

Legea privind securitatea cibernetică nu se aplică persoanelor fizice

Amenințările cibernetice au devenit tot mai periculoase în întreaga lume, iar România nu face excepție. Din acest motiv, Consiliul Suprem de Apărare a Țării a decis încă din luna aprilie ridicarea unor măsuri care să prevină aceste atacuri.

Proiectul de lege privind securitatea cibernetică nu se adresează însă persoanelor fizice, utilizatoare de internet, ci ”persoanelor juridice de drept public sau privat, după cum se arată într-un comunicat al Comisiei de Apărare a Senatului, citat de Mediafax.

Proiectul de lege nr 580/2014 privind securitatea cibernetică a României nu se adresează persoanelor fizice, utilizatoare de internet. Prevederile legii se aplică «persoanelor juridice de drept public sau privat, care au calitatea de proprietari, administratori, operatori sau utilizatori de infrastructuri cibernetice». Textul defineşte infrastructuri cibernetice drept «infrastructuri din domeniul tehnologiei, informaţiei şi comunicaţii, constând în sisteme informatice, aplicaţii aferente, reţele şi servicii de comunicaţii electronice». Cu alte cuvinte, legea nu face obiectul reglementării activităţii posesorilor individuali de computere„, se arată în comunicat.

Conform sursei citate, acest act normativ „asigură coordonatele generale legislative, necesare gestionării în mod coerent a acţiunilor privind securitatea cibernetică a ţării, care este o componentă importantă a securităţii naţionale„.

Articolul 17, care a generat un interes aparte şi interpretări eronate, se referă la responsabilităţile pe care le au deţinătorii de infrastructuri cibernetice, persoane juridice de drept public sau privat, pentru asigurarea nivelului de protecţie necesar împotriva atacurilor cibernetice. Aceşti deţinători de infrastructuri cibernetice operează cu baze de date complexe, unele de interes naţional, iar aceasta lege îi obliga, practic, să protejeze aceste informaţii şi să asigure sprijinul necesar la solicitarea motivată a structurilor care operează în domeniul securităţii cibernetice. Adoptarea proiectului de lege a fost motivată de necesitatea asigurării unui cadru legal în faţa ameninţărilor cibernetice, din ce în ce mai complexe şi mai dese, şi care pot afecta securitatea naţională, nicidecum împotriva limitării libertăţilor individuale şi a dreptului la liberă exprimare garantat de Constituţie„, se mai arată în comunicat.

sursa: mediafax.ro

Citește și despre hainele care previn furtul digital.

Damian

Damian

Când nu scrie, Damian citește, iar când nu citește, joacă jocuri video. Este masterand în Publicitate la Cluj-Napoca, iar pentru noi scrie cel mai des despre lucrurile actuale care se întâmplă peste tot în lume.

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *