Generic filters
Exact matches only
Generic filters
Exact matches only

Legume ale căror valori nutriţionale cresc când sunt gătite

Un nou studiu contrazice mitul conform cărora legumele și fructele trebuie să fie consumate crude. Potrivit nutriționiștilor, anumite vegetale devin mult mai bogate în substanțe nutritive dacă sunt gătite. Unii nutrienți sunt greu de absorbit de organism, iar prin gătire ele sunt mult mai ușor de procesat.

Roşiile, spanacul, morcovii, sparanghelul şi ciupercile sunt cinci dintre alimentele care aduc beneficii mult mai mari organismului dacă sunt gătite, potrivit dailymail.co.uk.

„Căldura poate ajuta la descompunerea unora dintre fibre, ceea ce duce la eliberarea unor minerale, care devin disponibile procesului de absorbţie din sistemul digestiv şi pot, de multe ori, să îmbunătăţească conţinutul fitochimic al plantelor, care poate aduce beneficii ce nu au legătură cu nutriţia„, a declarat Mel Wakeman, expertă în nutriţie şi lector în domeniul fiziologiei aplicate la Birmingham City University.

Potrivit nutriţionistei, gătirea roşiilor creşte nivelul de licopen din acest aliment, substanţă despre care studiile au arătat că ajută la reducerea riscului de cancer la prostată. Totuşi, Wakeman spune că nu este recomandat consumul exclusiv de roşii gătite, pentru că procesul de preparare a hranei duce la distrugerea altor vitamine din acestea.

Roşiile sunt bogate în mulţi nutrienţi, dar unul este de interes mai ales pentru sănătatea bărbaţilor. Licopenul are un efect benefic legat de riscul de cancer la prostată„, a spus experta britanică.

„Deşi, în prezent, datele sunt neconcludente, există indicii că licopenul ar fi benefic şi pentru sănătatea inimii. Roşiile gătite sunt mai bogate în licopen. Nu recomand consumul exclusiv de roşii gătite, pentru că vitaminele, precum C, sunt distruse de creşterea temperaturii din timpul procesului de gătire, aşa că este bine să consumaţi şi roşii crude”, a mai adăugat Mel Wakeman.

Spanacul este bogat în oxalaţi, substanţe care se leagă de minerale importante precum fierul şi calciul. Atât fibrele, cât şi oxalaţii pot face ca fierul să fie greu de absorbit de sistemul digestiv, organismul reuşind să asimileze doar 5% din conţinutul de fier al frunzelor acestei plante. „Gătirea spanacului poate ajuta, dar diferenţa nu va fi foarte mare, cel mai probabil, nivelul de oxalaţi reducându-se cu 15%”, a explicat Wakeman. Totuşi, este important ca spanacul să nu fie gătit timp îndelungat, pentru că alţi nutrienţi sunt pierduţi în acest fel.

Gătirea uşoară este mai bună decât fierberea, mai ales de lungă durată, când nutrienţii se pierd, mai ales când se scurge lichidul în care spanacul a fost fiert„, a mai spus nutriţionista britanică.

Morcovii sunt bogaţi în carotenoizi, substanţe care conferă acestei rădăcinoase culoare portocalie. Încălzirea morcovilor poate creşte conţinutul de astfel de substanţe, care sunt benefice datorită proprietăţilor antioxidante.

„Evitaţi gătirea îndelungată. Gătirea la microunde şi la aburi poate ajuta de multe ori la menţinerea mai multor nutrienţi disponibili, comparativ cu fierberea morcovilor. De asemenea, este indicat consumul de morcovi atât cruzi, cât şi gătiţi”, a spus Mel Wakeman.

Gătirea sparanghelului poate ajuta la creşterea disponibilităţii spre absorbţie a nutrienţilor şi conţinutului de polifenoli ai acestei legume. „Polifenolii, care se găsesc şi în ceai, vin roşu şi ciocolată, au puternice proprietăţi antioxidante şi sunt benefice în ceea ce priveşte efectele asupra riscului de boli cardiovasculare şi cancer”, a mai declarat experta în nutriţie.

„Credinţa generală este că hrana gătită are o valoare nutriţională mai scăzută comparativ cu produsele crude, dar acest lucru nu este întotdeauna adevărat”, a declarat Rui Hai Liu, profesor la Universitatea Cornell, care a studiat modul în care căldura influenţează alimentele, potrivit The Washington Post. Mulţi nutrienţi din fructe şi legume sunt blocaţi în pereţii celulari. Gătirea ajută la eliberarea lor, deci devin mult mai accesibili şi sunt mai uşor de absorbit de organism”, a explicat Rui Hai Liu.

sursa

Picture of Angy

Angy

Angy este o persoană pasionată de blogging, advertising, PR. Îi place să citească, să călătorească, să descopere locuri frumoase. Consideră scrisul o formă de expresie a creativității umane, o terapie pentru suflet. Este într-o căutare permanentă de idei și răspunsuri menite să-i dezvolte personalitatea. Consideră că lucrurile simple sunt cele care ne fac cu adevărat fericiți, ne oferă liniște și stabilitate.

Comentarii

Un răspuns

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *