logo
Search
Generic filters
Exact matches only

Meserii preferate de părinți pentru copiii lor

Un sondaj realizat la nivel mondial arată faptul că majoritatea părinților își doresc pentru copiii lor să urmeze o carieră în unul din domeniile medical, economic, informatic sau al ingineriei.

Sondajul, intitulat „Learning for life” (Studii pentru o viață), are ca temă rolul educației în dezvoltarea personală și profesională a tinerilor.

Conform sondajului citat, 79% dintre părinții chestionați consideră că, pentru a avea succes în viață, copiii lor trebuie să obțină măcar o diplomă de absolvire a studiilor superioare sau o diplomă de calificare, în timp ce doar 50% dintre părinți consideră necesară și obținerea unei diplome de masterat.

Același studiu relevă și faptul că circa 17% dintre părinții intervievați au spus că și-ar vedea copiii medici, 14% oameni de afaceri sau economiști, 13% ingineri și 9% informaticieni. Profesia de medic este cea mai dorită de părinții din Emiratele Arabe Unite (33%), urmați de cei din Indonezia (31%) și Turcia (27%).

Două treimi dintre ei (64%) afirmă că una din cele trei principale dorințe pentru copiii lor când vor fi adulți este „să fie fericiți”. Pe primul loc în privința acestei dorințe sunt părinții francezi (86%), urmați de cei canadieni (78%), britanici și australieni (77%) și americani (72%).

În unele țări, dorința de a „duce o viață sănătoasă” se situează înaintea fericirii. Astfel, în China, părinții vor ca progeniturile lor, odată ajunse adulte, să aibă o viață sănătoasă și numai 63% să fie „fericite în viață”. „Viața sănătoasă” este o dorință pentru numai 21% dintre părinții francezi și o treime dintre cei canadieni, australieni sau americani.

„Să câștige suficient pentru a avea o viață plăcută” este ceea ce vor părinții francezi în proporție de 60%, urmați de cei din Hong Kong (43%).

Părinții mexicani (52%) și cei indieni (51%) vor în primul rând ca fiii și fiicele lor „să reușească în carieră”, obiectiv menționat frecvent de părinții din țările emergente și mai puțin de cei din statele bogate, care preferă „valorificarea potențialului” de către copiii lor.

Sondajul „Learning for life” a fost realizat online, în perioada martie – aprilie 2015, de către Ipsos MORI la cererea băncii HSBC. Studiul a inclus un eșantion de 5.550 de părinți, din 16 țări ale lumii, care au cel puțin un copil care urmează studii superioare și care sunt total sau parțial responsabili de deciziile privind educația copiilor lor.

Newsletter
Începe-ți dimineața cu o cană de cafea și articole interesante de la noi
*Respectăm dreptul la intimitate și luăm în serios protejarea datelor

Recomandări

Comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published.