Search
Generic filters
Exact matches only

NATO susține Ucraina prin reducerea colaborărilor cu statul rus

Prin diminuarea colaborărilor cu statul lui Putin, NATO transmite Rusiei că este timpul să reducă presiunea pe care o face în Crimeea. În schimb, Alianța Nord-Atlantică se arată solidară cu Ucraina, prin sporirea parteneriatelor cu aceasta.

Citat de Mediafax, secretarul general NATO Anders Fogh Rasmussen, a declarat ”Am plasat cooperarea NATO – Rusia sub revizuire”. Anunțul a venit în urma întâlnirii NATO – Rusia de la Bruxelles.

Una dintre colaborările suspendate ale NATO cu statul rus este misiunea comună în care forțele militare ruse trebuiau să escorteze nava americană care va transporta la mijlocul anului arme chimice siriene, cu scopul de a fi distruse. Rasmussen a dat însă asigurări că distrugerea armelor chimice va avea loc și fără participarea Rusiei.

Cu toate acestea, secretarul general NATO a declarat că vor exista în continuare relații la nivel de ambasadori cu Rusia și că reuniunile cu reprezentații ruși nu vor fi anulate.

De asemenea, în legătură cu Ucraina, acesta a declarat că ”Sporim parteneriatul și cooperarea cu Ucraina, în vederea susținerii reformelor democratice. NATO va ajuta Kievul să-și modernizeze armata”, citează Mediafax.

Deși Ucraina nu este membră NATO, secretarul general a anunțat că nu va face influențe asupra acesteia pentru aderare, și că ucrainenii sunt singurii care trebuie să își decidă viitorul pe care vor să îl construiască.

Răspunsul Rusiei la atitudinea NATO a venit din partea ambasadorului rus la NATO, Aleksandr Grușko, care a declarat că ”această acțiune demonstrează că mentalitatea războiului rece primează în continuare la NATO”.

Parteneriatul NATO – Rusia a fost creat în 2002, cu scopul ca cele două puteri să lupte împotriva terorismului, pirateriei și să rezolve anumite crize de interes comun.

Newsletter
Începe-ți dimineața cu o cană de cafea și articole interesante de la noi
*Respectăm dreptul la intimitate și luăm în serios protejarea datelor

Comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *