„Orașe gemene” din punct de vedere muzical

Publicația online BBC a realizat recent, în parteneriat cu Shazam, un studiu în ceea ce privește preferințele muzicale, în materie de muzică pop, a oamenilor din diferite orașe de pe mapamond, pentru a afla ce orașe ascultă aproximativ aceeași muzică.

Aplicația mobilă Shazam a oferit informații despre cele mai căutate melodii în jurul lumii, date care, odată analizate, au dezvăluit cât de vizibilă este influența culturii pop americane pe întreaga planetă.

Adele, cea mai căutată melodie

Potrivit datelor oferite de Shazam, piesa „Hello” interpretată de Adele este cea mai căutată melodie la nivel mondial. Această melodie s-a aflat în topul celor mai căutate 10 piese prin Shazam în 2578 locații de pe mapamond, în luna noiembrie a anului trecut. S-a constatat că piesa omonimă („Hello”) a lui Lionel Richie, a fost și ea căutată în această perioadă, ca urmare a piesei lui Adele. Melodia lui Lionel Richie a fost căutată, în special, de utilizatorii Shazam din Iran și Angola.

Alături de piesa lui Adele se află și alte melodii de succes precum „Lean On” de la Major Lazer, care s-a aflat în top 10 în 1062 locații, sau „Hotline Bling” a rapperului Drake, care a fost în top 10 al căutărilor în 777 locații.

Artiștii care nu cântă în engleză sunt fenomene locale

Rezultatele studiului efectuat de BBC arată că artiștii care nu cântă în limba engleză au șanse extrem de slabe să ajungă într-un top mondial al căutărilor, aceștia fiind mai degrabă un fenomen local. Totuși, există anumiți artiști sau anumite piese care devin populare în zone complet neașteptate, chiar dacă nu sunt cântate în limba engleză. Spre exemplu, artista francofonă Louane a întâlnit un succes major pentru piesa ei „Avenir”, în țări precum Austria, Germania sau Coasta de Fildeș, însă nu și în Franța, unde a fost finalistă la emisiunea The Voice France.

Orașe din lume care ascultă aceeași muzică

Pe baza rezultatelor acestui studiu BBC a realizat un proiect în cadrul căruia poți să afli ce oraș de pe mapamond are cele mai multe melodii în comun cu orașul tău, în ceea ce privește căutările pieselor pe Shazam. Astfel, New York-ul se înfrățește cu Singapore, Parisul cu Bejaia, Algeria, Barcelona cu Tunis, capitala Tunisiei, iar Tokio cu Asuncion, Paraguay.

Orașele românești se înfrățesc, potrivit Shazam, după cum urmează: Cluj-Napoca, Timișoara și Brașov se înfrățesc muzical cu Shawinigan, Canada, București cu Nairobi, Kenya, Constanța cu Lemosos, Cipru, Sibiu cu Montego Bay, Jamaica, Satu Mare cu Drummondville, Canada și Craiova cu Lae, Papua Noua Guinee. Poți căuta și orașul geamăn al orașului în care locuiești, pe pagina proiectului BBC.

Cover - Sursă foto: dreamstime.com
Anca

Anca

Anca este o persoană pasionată de muzică, machiaj și blogging și crede cu tărie în pozitivitate și diplomație. Apreciază arta și o cafea bună. Are câte un stil de muzică preferat pentru fiecare stare sufletească.