Generic filters
Exact matches only
Generic filters
Exact matches only
twitter_40157910
twitter_40157910

Premierul Recep Tayyip Erdogan a interzis Twitterul în Turcia

Premierul Erdogan a pus în aplicare în seara de 20 martie amenințările sale inițiale conform cărora va interzice accesul la Twitter în Turcia. Măsura a fost luată de acesta după ce pe rețeaua de socializare au apărut înregistrări telefonice care conțin conversații ale premierului cu fiul său, din care reiese că Erdogan ar fi implicat în afaceri de corupție, informează Mediafax.

Convorbirile telefonice făcute publice pe Twitter îl incriminează pe Erdogan, care discută cu fiul său și îi cere acestuia să ascundă sume mari de bani. Mai este precizat și un comision considerat a fi insuficient de premierul turc.

Vom elimina Twitterul. Nu-mi pasă de ce ar putea să spună comunitatea internațională. […] Vor vedea forța Turciei.[…] Aceasta nu are nimic de-a face cu libertățile. Libertatea nu permite intruziunea în viața privată […] sau spionarea secretelor de stat prin aceste mijloace.”, a declarat premierul turc, citat de Mediafax. În același timp, acesta susține că este victima unei înscenări în ceea ce privește respectiveleconversații telefonice.

Decizia a fost luată cu 10 zile înainte de alegerile municipale din 30 martie, stârnind reacții ostile din partea opoziției, care a organizat mai multe proteste în care se cere demisia premierului Erdogan. La vocea protestatarilor s-au alăturat și publicațiile care susțin opoziția. Printre acestea se numără cel mai vândut ziar din Turcia, Zaman, care titrează: ”O mare lovitură a fost dată libertății: Twitter a fost închis, citează Mediafax. Pe lângă Zaman, și publicația Cumhuriyet acuză această măsură drastică, precizând că această cenzură plasează Turcia în rândul țărilor precum Coreea de Nord.

Reacțiile care condamnă această măsură vin nu doar din interiorul țării, ci și din comunitatea internațională. Comisarul european pentru Agenda Digitală, Neelie Kroes, a anunțat pe contul său de Twitter că ”Interzicerea Twitter în Turcia este fără fundament, inutilă și lașă. Poporul turc și comunitatea internațională o vor considera ca fiind o cenzură”, informează Mediafax.

Mai multe manifestații de protest au fost anunțate că vor avea loc la Ankara, Istanbul și Izmir, pentru a combate măsura luată de guvernul turc. La începutul lunii martie, șeful Guvernului islamo-conservator a declarat că va interzice YouTube și Facebook în Turcia.

Modalitățile de a ocoli această interzicere de conectare la Twitter au fost deja găsite de mai mulți internauți, care s-au conectat la rețea folosind alte servere proxy sau rețele VPM. Însuși vicepremierul turc Bulent Arinc a păcălit interdicția, publicând pe Twitter programul său oficial pentru ziua de vineri.

Cover - Sursă foto: dreamstime.com
Damian

Damian

Când nu scrie, Damian citește, iar când nu citește, joacă jocuri video. Este masterand în Publicitate la Cluj-Napoca, iar pentru noi scrie cel mai des despre lucrurile actuale care se întâmplă peste tot în lume.

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *