Search
Generic filters
Exact matches only

Publicarea online a fotografiilor cu monumente celebre din UE ar putea fi interzisă

Un amendament aflat în dezbatere în Parlamentul European ar putea interzice publicarea pe internet a fotografiilor în care sunt surprinse monumente sau clădiri, inclusiv cele considerate obiective turistice, fără acordul autorităților de care aparțin acestea.

Bruxelles-ul urmează să decidă asupra unui amendament potrivit căruia este nevoie de permisiunea unei autorități competente pentru realizarea unei fotografii, chiar dacă monumentul sau clădirea se află în fundal.

Fotografiile în sine nu reprezintă o problemă, dar publicarea acestora pe rețelele de socializare ar putea încălca drepturile de autor, notează cotidianul german Bild.

Legea este destinată fotografilor comerciali, dar există temeri că şi turiștii obișnuiți ar putea fi chemați în instanță și obligați să plătească o amendă sau ar putea fi închiși.

Julia Rede, membră a Patridului Piraților din Germania şi europarlamentar, a declarat: „Limitările libertății de a lua imagini panoramice vor aduce milioane de europeni într-o situație de conflict cu deținătorii drepturilor de autor”.

Europarlamentarul propune un amendament pentru introducerea libertăţii de a realiza imagini panoramice în Europa.

Şi ziarul regional Osnabruecker Zeitung se întreabă dacă “Va interzice Uniunea Europeană selfie-urile din vârful Turnului Eiffel?”

Internauţii și fotografii amenință cu o ripostă

Deși Uniunea Europeană susține că amendamentul este adresat fotografilor comerciali, există temeri că şi oamenii obișnuiți vor fi prinși într-un coșmar legal de tip Big Brother, cu perspectiva noii “poliții Facebook” care caută amănunțit site-urile pentru a găsi încălcări ale legii şi a le aduce în fața justiției.

Organizația Freelens susține că „Obținerea unei permisiuni pentru a fotografia fiecare clădire din Europa este nerealistă”.

Şi enciclopedia electronică Wikipedia s-a declarat ferm împotriva reglementării UE, plănuind să publice fotografiile utilizatorilor care înfățișează clădiri celebre, ca Muzeul Louvre, pentru a ilustra „nebunia” amendamentului european.

Newsletter
Începe-ți dimineața cu o cană de cafea și articole interesante de la noi
*Respectăm dreptul la intimitate și luăm în serios protejarea datelor

Comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *