Generic filters
Exact matches only
Generic filters
Exact matches only

Ritmul de îmbătrânire al organismului, calculat cu ajutorul unui test de sânge

Un studiu recent, realizat de un grup internațional de cercetători, prezintă teoria conform căreia un test de sânge ar putea calcula ritmul de îmbătrânire al organismului uman.

Pe lângă faptul că testul poate „prezice” ritmul nostru de îmbătrânire, acesta oferă informații și despre riscul de apariție al demenței. Studiul a fost realizat de cercetătorii de la King’s College din Londra, în colaborare cu savanți de Institutul Karolinska din Suedia şi de la Universitatea Duke din Statele Unite și fost publicat în revista de specialitate Genome Biology.

„Vârsta biologică” vs. vârsta reală a organismului

Potrivit studiului realizat de cercetători, testul calculează „vârsta biologică” a pacientului şi o compară cu vârsta reală a acestuia. De aceea, noul test sangvin ar putea fi utilizat pentru a afla dacă o persoană prezintă riscul de demență, cu mulți ani înainte de declanșarea acestei boli.

Studiul a fost efectuat pe un număr de 700 de voluntari în vârstă de 70 de ani, cu o stare de sănătate bună. După efectuarea testului sangvin la voluntari, medicii au constatat că vârstele lor biologice au diferit între ele cu o marjă de peste 20 de ani – de la mai puțin de 60 de ani şi până la peste 80 de ani.

Testul oferă pacientului un „scor al vârstei”, bazat pe o serie de markeri genetici aflați în sângele acestuia. Studiul, desfășurat pe durata a 20 de ani, a vizat obținerea unei „semnături genetice” a ARN-ul voluntarilor.

Astfel, în urma interpretării rezultatelor, cercetătorii au ajuns la concluzia că „persoanele care sunt mai „bătrâne” din punct de vedere biologic decât vârsta lor reală prezintă un risc mai mare de a dezvolta maladia Alzheimer, cea mai cunoscută formă de demență”.

Autorii studiului consideră că cercetarea lor ar putea fi extrem de valoroasă şi ar putea să îi ajute pe medicii aflați în căutarea unor donatori de organe. „Medicii utilizează cel mai adesea vârsta pacientului pentru a stabili dacă o persoană este potrivită pentru a deveni donator. În schimb, vârsta biologică oferă medicilor o prognoză mai bună asupra stării de sănătate a organelor care urmează să fie transplantate”, se mai arată în studiul citat.

Cristina

Cristina

Cris este o persoană sociabilă, creativă și curioasă să descopere tot timpul lucruri noi. Uneori auto-didactă, îi plac provocările și nu renunță până nu găsește soluții la situațiile cu care se confruntă. Printre hobby-urile ei se numără cititul, excursiile, plimbatul cu bicicleta, bord game-urile, jocurile pe Playstation și vizionarea serialelor preferate. La facultate Cris a studiat jurnalismul, comunicarea mediatică, dar a urmat și cursuri de pedagogie.

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *