În fiecare an, pe data de 19 februarie, se sărbătorește nașterea sculptorului român Constantin Brâncuși, considerat unul din cei mai mari sculptori ai secolului al XX-lea. Azi se aniversează 140 de ani de la nașterea celui mai important sculptor roman.
Cine este Constantin Brâncuși?
Constantin Brâncuși s-a născut pe data de 19 februarie 1876, în localitatea Hobiţa, din județul Gorj. Acesta a fost un sculptor, pictor și fotograf roman, fiind considerat, de către criticii de artă, drept cel mai important sculptor român din toate timpurile. Acesta a fost un artist inovator, exprimând prin creația sa miturile primordiale ale omenirii, dar şi elemente inconfundabile ale artei populare românești.
Sculptorul român a urmat Școala de Arte și Meserii din Craiova (1894 – 1898), apoi Școala de bellearte din București (1902). A debutat cu lucrarea „Bustul lui Vitellius”, pentru care a primit o mențiune specială. Prima sa lucrare publică a fost bustul generalului medic Carol Davila, pe care l-a realizat în anul 1902 și care a fost instalat, din 1912, în fața Spitalului Militar din București.
Constantin Brâncuşi pornește spre Paris în anul 1902, luând decizia să parcurgă drumul pe jos din cauza situației materiale precare. În drum se oprește la Viena, unde rămâne până în anul 1904, și unde ia contact cu muzee și creații inaccesibile în România, precum sculpturile egiptene, care i-au influențat munca. Își continuă drumul spre Paris prin München și ajunge în Franța.
În anul 1905 este admis la prestigioasa „École Nationale Supérieure des Beaux-Arts”, unde studiază până în anul 1907. Prima sa expoziție are loc la Société Nationale des Beaux-Arts și la Salon d’Automne din Paris, în 1906.
Printre cele mai cunoscute opere ale sale se numără „Sărutul”, „Cumințenia pământului”, „Pasărea în văzduh” și Complexul arhitectural de la Târgu Jiu format din „Poarte sărutului”, „Masa Tăcerii” și „Coloana Infinitului”.
Constantin Brâncuşi post-mortem
Constantin Brâncuși a decedat pe 16 martie 1957, la vârsta de 81 de ani , la Paris.
În anul 1921, sculptorul este propus de Direcția generală a Artelor din Ministerul Cultelor și Artelor pentru decorare ca „ofițer al Coroanei”.
La moartea sa, Brâncuși și-a lăsat operele și atelierul din Paris moștenire statului român. Acesta a refuzat însă donația sculptorului român, lucrările sale fiind acceptate, în schimb, de statul francez. Acesta a amenajat la Centre Pompidou din Paris o expoziție permanentă dedicată lui Constantin Brâncuşi, ce conține numeroase opere realizare de acesta.
În anul 1990, Constantin Brâncuși fost ales post-mortem membru al Academiei Române. De asemenea, în memoria sa și pentru recunoașterea meritelor aduse culturii și artei românești, în anul 2015, în urma unui act normativ, data de 19 februarie a fost declarată zi de sărbătoare națională.
Legea nr. 305/2015 privind declararea zilei de 19 februarie „Ziua Brâncuşi” a fost publicată în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 901 din 4 decembrie 2015 şi a intrat în vigoare trei zile mai târziu.
În expunerea de motive a inițiatorilor legii se arată: „Constantin Brâncuși (…) este considerat unul dintre cei mai mari sculptori ai lumii, iar ziua naşterii sale este sărbătorită în toată lumea şi înscrisă în calendarul cultural universal. Constantin Brâncuşi ne-a dus în universalitatea lumii, făcând din naţiunea română o mitologie. Drept urmare, este datoria noastră, pentru a nu fi mai prejos de omagiul pe care îl aduce lumea contemporană lui Brâncuşi, să declarăm ziua lui de naştere sărbătoare națională”, scria în expunerea de motive ce a însoțit propunerea legislative.
Află mai multe despre Constantin Brâncuși de pe Wikipedia.