Generic filters
Exact matches only
Generic filters
Exact matches only
femeie cu masca
femeie cu masca

Principalele măsuri de care trebuie ținut cont pentru a preveni îmbolnăvirea cu COVID-19

Guvernul României, prin Ministerul Afacerilor Interne, a transmis un set de 15 recomandări pe care să le urmăm pentru a preveni răspândirea coronavirusului:

  1. Evitați zonele aglomerate unde sunteți expuși la contact direct și/sau interacțiune cu un număr mare de persoane, de tipul adunărilor publice, cozi, zone de trafic intens, zone de recreere.
  2. Limitați la maximum orice contact direct cu alte persoane, în afara celor care fac parte din familia restrânsă, prin gesturi cum ar fi: strângerea mâinilor, îmbrățișările, sărutul obrajilor sau al mâinilor, atingerea fețelor cu mâinile.
  3. Evitați atingerea suprafețelor care sunt atinse în mod frecvent și de alte persoane, precum: balustrade, clanțe, mânere, butoane de lift sau de acces.
  4. Păstrați o distanță semnificativă, de 1,5 metri, față de celelalte persoane pe care le întâlniți. În cazul în care vă aflați în transportul în comun încercați să NU stați față în față cu alte persoane.
  5. Folosiți, pe cât posibil, rute sau modalități alternative de transport pentru a evita zonele aglomerate de trafic de persoane. În cazul în care programul vă permite, folosiți intervalele orare cu nivel scăzut de trafic de persoane.
  6. Evitați deplasările în țările care se confruntă cu număr mare de cazuri de infectări cu noul coronavirus (COVID-19) și descurajați întoarcerea în țară a persoanelor din zonele de risc, respectiv din țările cu număr mare de cazuri cu noul coronavirus.
  7. Limitați folosirea bancnotelor și a monedelor, optând pentru plăți cu cardul/telefonul sau plăți on-line.
  8. Optați pentru munca de acasă, în măsura în care aveți această posibilitate oferită de angajator.
  9. Respectați cu strictețe regulile de igienă personală recomandate de autorități, pentru a vă proteja atât pe dumneavoastră cât și pe cei apropiați. Folosiți masca de protecție doar în cazul în care aveți simptome de gripă sau răceală, pentru a-i proteja pe ceilalți.
  10. Țineți cont de faptul că nu în toate cazurile infectarea cu noul coronavirus (COVID-19) este vizibilă prin simptome specifice (tuse, febră, dificultăți în respirație).
  11. Evitați, cu prioritate, expunerea persoanelor în vârstă (peste 65 de ani) și a celor cu imunitate scăzută/boli asociate către alte persoane cu simptome de gripă sau răceală, în zone aglomerate sau zone cu trafic intens de persoane.
  12. Semnalați autorităților orice caz despre care aveți cunoștință că ar fi putut intra în contact cu o persoană confirmată cu noul coronavirus sau ar fi venit dintr-o țară afectată (zona roșie sau zona galbenă) și care nu se află în izolare.
  13. Semnalați imediat medicului de familie dacă ați călătorit în zonele afectate de coronavirus (COVID-19), chiar dacă la momentul respectiv NU se aflau pe lista zonelor aflate sub alertă.
  14. Rămâneți acasă dacă aveți simptome de gripă sau răceală (tuse, febră, dificultăți în respirație) și sunați medicul de familie pentru a solicita sfaturi, NU mergeți din primul moment la unitățile de urgență.
  15. Dacă vă aflați în autoizolare la domiciliu respectați cu strictețe recomandările autorităților, NU părăsiți sub nicio formă domiciliul pe perioada celor 14 zile, NU primiți vizitatori și NU intrați în contact apropiat cu eventualele persoane care vă furnizează alimente sau produse.

 

Ce este coronavirusul și cât de periculos este pentru sănătate?

În primul rând coronavirusurile fac parte dintr-o familie numeroasă de viruși, găsiți atât la animale, cât și la oameni. Acest virus infectează omul, cauzând diverse boli, de la răceală comună la boli respiratorii severe. „Noul” coronavirus (SARS-CoV-2) este o nouă tulpină de coronavirus care nu a fost identificată până acum la om.

Simptomele comune ale infecției cu SARS-CoV-2 sunt: tusea repetată, febra, oboseala și dificultățile de respirație. Mai rar apar secrețiile nazale, strănutul și durerile în gât. Pe de altă parte, se poate manifesta mai sever în cazul unor persoane și poate duce la pneumonie sau dificultăți de respirație. Persoanele în vârstă, cei cu afecțiuni medicale (diabet, inimă) sunt mai vulnerabile. După infectare, simptomele apar într-o perioadă de poate dura între 2 și 14 zile, ele manifestându-se în cele mai multe cazuri după 5 zile.

Pentru nerespectarea măsurilor cu privire la prevenirea și combaterea răspândirii sau încălcarea regimului autoizolării la domiciliu se aplică o amendă de până la 20.000 de lei, precum și dosar penal în cazul în care este răspândit virusul.

Cover - via pexels.com

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *