Generic filters
Exact matches only
Generic filters
Exact matches only

Sporturile Olimpice de iarnă

Jocurile Olimpice antice au avut o istorie de peste 12 secole, prima ediție datând din anul 776 î.H, în timp ce ultima ediție a avut loc în anul 392, cu doi ani înainte ca împăratul Teodosiu al II să le interzică. După o pauză de 1.500 de ani, tradiția acestei competiții a fost reluată la Atena, în 1896, an în care a început perioada Jocurilor Olimpice moderne.

Istoria Jocurilor Olimpice de iarnă a debutat însă abia cu 28 de ani mai târziu, prima ediție având loc în 1924, la Charmonix, Franța, sub denumirea inițială de ”Săptămâna sporturilor de iarnă”. Din acea competiție, desfășurată în perioada 25 ianuarie – 5 februarie, au făcut parte 14 probe sportive din 9 sporturi, 16 țări participante și 258 de sportivi..

Sporturile olimpice de iarnă sunt mai puține la număr decât cele de vară, de unde și numărul de participanți mai scăzut. Cele prezente pe programul olimpic de-a lungul timpului într-un moment sau altul sunt: biatlon, bob, combinată nordică, cros, curling, hochei pe gheață, patinaj artistic, patinaj de viteză, patinaj viteză pe pistă scurtă, sanie, schi alpin, schi fond, schi sărituri,schi freestyle, short-track, skeleton, snowboard.

Dintre acestea, sporturile prezente la prima ediție a Jocurilor Olimpice de iarnă au fost biatlon, bob, combinată nordică, curling, hochei pe gheață, patinaj artistic, patinaj viteză, sărituri cu schiurile,schi fond.

În prezent, 90 de ani mai târziu, la Jocurile Olimpice de iarnă de la Soci, Rusia, sunt prezente următoarele sporturi: schi alpin, biatlon, bob, cros, curling, patinaj artistic, schi freestyle, hochei pe gheață, sanie, combinată nordică, short-track, skeleton, sărituri cu schiurile, snowboarding, patinaj de viteză.

După cei 90 de ani, putem observa cât de mult a evoluat această competiție din toate punctele de vedere. Dacă în 1924 participau 16 țări, în 2014 participă 88 de națiuni. Numărul sportivilor a crescut de la 258 la peste 2800 de participanți, iar numărul probelor în care se întrec aceștia a evoluat de la 9 la 15.

Jocurile olimpice de iarnă au apărut ca o evoluție normală a acestei deosebite competiții sportive, pentru a celebra și performanțele pe care practicanții acestor sporturi le au în domeniu. Munca sportivilor merită apreciată și admirată indiferent de sportul practicat.

Cover - Sursă foto: freepik.com
Damian

Damian

Când nu scrie, Damian citește, iar când nu citește, joacă jocuri video. Este masterand în Publicitate la Cluj-Napoca, iar pentru noi scrie cel mai des despre lucrurile actuale care se întâmplă peste tot în lume.

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *