Search
Generic filters
Exact matches only

Sporturile Olimpice de vară

Cu toții știm că originea competiției se află în Grecia, mai exact în anul 776 î.H, în orașul Olimpia. De atunci și până în prezent, istoria celei mai cunoscute competiții sportive din lume a variat de nenumărate ori, deseori sporturile fiind introduse sau îndepărtate din competiție.

În antichitate, Jocurile Olimpice se desfășurau doar pe perioada verii, în cinstea sărbătorilor care îl onorau pe Zeus. Pe atunci, competiția dura de regulă 5 zile, cuprinzând probe de atletism, lupte, viteză, întreceri de care, călărie și multe altele în care sportivii trebuiau să își măsoare abilitățile, inteligența și forța cu scopul de a câștiga cununa din ramuri de măslin sălbatic.

Jocurile Olimpice moderne se desfășoară atât vara, cât și iarna, datorită sporturilor noi care au intrat în competiție. Regula de bază a rămas însă aceeași: nu există o constanță a sporturilor în Jocurile Olimpice, unele intrând și altele dispărând din programul competiției.

În edițiile de vară găsim cele mai multe sporturi din istoria competiției, precum și din ce în ce mai mulți participanți. Din 1986 până în prezent, 43 de sporturi de vară, acoperind 56 de discipline sportive și-au făcut apariția în programul olimpic.

Acestea sunt: atletism, badminton, baseball, baschet, bărci motorizate, box, caiac canoe, canotaj, ciclism, cricket, croquet, echitație, fotbal, golf, gimnastică, înot sincron, haltere, handbal, hochei pe iarbă, judo, lacrosse, lupte, natație, navigație, pelotă, pentatlon modern, polo, polo pe apă, rackets, roque, rugby, tir, sărituri în apă, scrimă, softball, tenis de masă, taekwondo, tenis, tir cu arcul, triatlon, tras de sfoară, volei.

Dintre toate aceste sporturi, singurele care au fost prezente la toate edițiile sunt atletismul, ciclismul, gimnastica, natația și scrima.Pe lângă acestea cinci, din prima ediție a Jocurilor Olimpice de vară din 1986 au mai făcut parte următoarele sporturi: haltere, lupte și tir.

În Olimpiadele din 2000, 2004 și 2008 au fost prezente 28 de sporturi, însă în 2012 baseball-ul și softbalul au fost excluse, astfel programul olimpic fiind redus la 26 de sporturi.

Jocurile Olimpice, fie ele de vară sau de iarnă, reprezintă o celebrare a performanței obținute prin muncă grea, antrenamente asidue, multă dedicare și talent. Acestea sunt ingredientele pe care marii sportivi le folosesc pentru a câștiga ”cununa de măslin” a competiției, reprezentată de medaliile și premiile moderne. Să-i susținem și să-i admirăm în drumul lor spre performanță

Newsletter

Începe-ți dimineața cu o cană de cafea și articole interesante de la noi

*Respectăm dreptul la intimitate și luăm în serios protejarea datelor

Comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *