logo
Search
Generic filters
Exact matches only

Studiu: Bacteriile pot comunica între ele

Un studiu realizat de un grup de cercetători americani a scos la iveală faptul că bacteriile din corpul uman pot comunica între ele prin intermediul unor semnale electrice.

Descoperirea a fost făcută de oamenii de știință de la Universitatea California din San Diego. Potrivit acestora, bacteriile – de obicei organismele unicelulare care ne fac rău – pot comunica una cu alta într-un mod similar cu cel al celulelor nervoase din creierul uman.

Cercetătorii au constatat că, la fel ca și celulele nervoase umane, bacteriile ar putea folosi semnale electrice pentru a „vorbi” una cu alta. În acest fel, organismele aparent primitive pot sincroniza acțiunile unei colonii de miliarde de indivizi microscopici să funcționeze „ca un creier microbian”.

La fel ca neuronii din creierul nostru, am constatat că bacteriile folosesc canale de ioni pentru a comunica una cu alta prin semnale electrice. Comunitatea de bacterii din cadrul biofilmelor (n.r. grupuri de microorganisme în care celulele se lipesc una de alta pe o suprafață) pare să funcționeze mai mult ca un creier microbian”, a declarat doctorul Gurol Suel, citat de Independent.

Descoperirea a venit după ce oamenii de știință au observat că, odată ce coloniile de bacterii au ajuns la o anumită dimensiune, au capacitatea de a evolua într-o serie de cicluri periodice.

Prin examinarea coloniilor folosind un colorant fosforescent sensibil la tensiune, cercetătorii americani au descoperit că bacteriile sunt capabile să trimită semnale una alteia prin eliberarea de valuri de particule de potasiu încărcate electric numite ioni.

Tactica (n.r. semnalelor electrice) permite bacteriilor din centrul coloniei să le spună celor de la marginea lor că „le este foame”. Acest lucru va determina bacteriile de la „frontiera” coloniei să înceteze să se hrănească doar ele cu substanțe nutritive și să le împartă cu întreg habitatul, pentru a forma noi celule care apoi vor ajuta la creșterea dimensiunii grupului”, potrivit coordonatorului studiului, doctorul Gurol Suel, de la Universitatea California din San Diego.

web-bacteria-graphic

Pentru a confirma mecanismul de comunicare, oamenii de știință au scos din bacterii canalul care a permis particulelor de potasiu încărcate electric să curgă şi în afara organismelor.

Cercetătorii americani au mai ajuns și la concluzia că, deoarece particulele de potasiu încărcate electric se răspândesc cu ușurință în mediile apoase, comunicarea între diferitele alte colonii ar putea fi, de asemenea, posibilă.

Prin trimiterea semnalelor electrice în formă de ioni de potasiu, aparent, comunitățile de bacterii care trăiesc într-un mediu lichid izolat pot să își coordoneze modul de funcționare a metabolismului lor.

Teoria, conform căreia chiar și biofilmele deconectate fizic ar putea fi capabile să își sincronizeze oscilațiile metabolice, este convingătoare”, a mai adăugat cercetătorul.

Studiul, intitulat „Canale de ioni permit comunicații electrice în comunitățile bacteriene”, a fost publicat în revista Nature.

Newsletter
Începe-ți dimineața cu o cană de cafea și articole interesante de la noi
*Respectăm dreptul la intimitate și luăm în serios protejarea datelor

Recomandări

Comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *