Search
Generic filters
Exact matches only

Uniunea Europeană a blocat averile a 18 funcționari din fostul guvern ucrainean

Un număr de 18 persoane ucrainene din fostul guvern al lui Ianukovici au fost sancționate de Uniunea Europeană și Elveția prin blocarea accesului la averile lor, anunță AFP, citat de hotnews.ro.

Măsura a venit înainte de summitul european de joi, care va avea loc la Bruxelles. Tot joi va  fi publicată în monitorul oficial al UE lista cu cele 18 persoane, care ar putea să îl includă și pe fostul președinte Victor Ianukovici.

Uniunea Europeană și-a explicat această sancțiune printr-un comunicat în care se arată că acești funcționari ”Au fost identificați ca fiind implicați în deturnări de fonduri publice. Sancțiunile includ măsuri pentru a încerca recuperarea fondurilor implicate. […] Inițial, acestea sunt stabilite pentru 12 luni”.

Deciziile privind aceste măsuri au fost luate în întâlnirile miniștrilor europeni ai Afacerilor Externe din 20 februarie și 3 martie, în care s-a discutat criza din Ucraina. De asemenea, aceste măsuri conțin și interzicerea călătoriilor în străinătate în cadrul UE, pentru persoanele respective.

Averile lui Victor Ianukovici și a fiului său, Alexandr Ianukovici au fost deja blocate de Elveția, din 28 februarie. Fiul fostului președinte are o avere de mai mult de 500 de milioane de dolari.

De asemenea, Uniunea Europeană a făcut avertizări la adresa Rusiei în care a precizat că vor exista sancțiuni și pentru responsabilii ruși dacă aceștia nu vor lua măsuri rapide și concrete pentru detensionarea situației din Crimeea. Rusia a primit ca ultimatum ziua desfășurării summitul european care a avut loc joi, 6 martie 2014.

Newsletter
Începe-ți dimineața cu o cană de cafea și articole interesante de la noi
*Respectăm dreptul la intimitate și luăm în serios protejarea datelor

Comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *