logo
Search
Generic filters
Exact matches only

10 curiozități despre Casa Matei Corvin din Cluj-Napoca

Casa Matei Corvin, din centrul orașului, este unul dintre cele mai cunoscute obiective turistice din Cluj-Napoca. Aici s-a născut Matei Corvin, un important rege maghiar.

Este locul nașterii regelui Matei Corvin

În această casă s-a născut Matei Corvin unul dintre cei mai importanți regi maghiari. El s-a născut în anul 1443 într-o familie româno-maghiară (tatăl lui era voievodul Transilvaniei Iancu de Hunedoara – descendentul unui cneaz valah și mama lui era Elisabeta Szilágy, o contesă ce făcea parte din familia de nobili maghiari Szilágyi, care își avea rădăcinile în Comitatul Sălaj). Acesta este singurul rege care s-a născut la Cluj și cel care a condus Regatul Ungariei între anii 1458-1490.

A fost construită în secolul XV

Casa situată la intersecția dintre străzile Virgil Fulicea, Matei Corvin și Sextil Pușcariu a fost construită în secolul al XV-lea și inițial aparținea patricianului (n.r. nobil orășenesc) sas Ştefan Kolb. Aceasta era una dintre cele mai impresionante case din acea perioadă și a fost ridicată în interiorul incintei de apărare a primei cetăți medievale a Clujului – Castrum Clus – ce a fost ridicată în secolele IX-X.

A fost formată prin unirea a trei clădiri

Casa Matei Corvin a fost construită prin unificarea a trei clădiri, la această concluzie ajungându-se în urma studierii așezării ferestrelor, a ancadramentului ferestrelor şi a podelei. Se spune că cea mai veche dintre aceste părți ale casei este cea gotică, în care s-a născut Matei Corvin. Această parte a clădirii corespunde porții și ferestrei din stânga intrării, iar o legendă spune că în acea cameră s-a născut regele Ungariei.

Este o clădire unică în Cluj-Napoca

Din punct de vedere arhitectural, Casa Matei Corvin este unică în Cluj-Napoca, fiind construită în epoca de tranziție de la stilul gotic la cel renascentist, în înfățișarea sa regăsindu-se elemente specifice fiecăreia din aceste stiluri arhitecturale.

Menționează vizita împăratului Francisc Iosif la Cluj

În anul 1887 împăratul Francisc Iosif a făcut o vizită la Cluj. Cu această ocazie, pe latura din față a Casei Matei Corvin a fost amplasată o placă comemorativă care să amintească de acest eveniment.

A avut mai multe funcții

De-a lungul timpului, Casa Matei Corvin a fost sediul mai multor instituții. Astfel, în anul 1740 a fost cumpărată de reprezentanţii oraşului și a fost folosită drept închisoare, apoi spital militar. De asemenea, în anul 1902 aici a fost amenajat Muzeul Societății Carpatine Ardelene, care a funcționat până în anul 1935. După cel de-Al Doilea Război Mondial, Casa Matei Corvin a fost transformată în școală, câțiva zeci de ani aici funcționând Colegiul Móricz Zsigmond, apoi Universitatea de Artă şi Design, care o utilizează și în prezent.

A fost restaurată de trei ori

De la construirea ei și până în prezent, Casa Matei Corvin a fost restaurată de trei ori. Inițial această a fost realizată în stil gotic, apoi, în prima jumătate a secolului al XVI-lea, sunt introduse elemente renascentiste. La sfârșitul secolului al XIX-lea este restaurată introducându-se o serie de elemente Secession, specifice anilor 1900. De asemenea, în perioada comunistă clădirea este restaurată din nou, renunţându-se la elementele arhitecturale specifice stilului Secession.

Primul obiectiv turistic al orașului

Potrivit istoricului clujean Tudor Sălăgean, clădirea în care s-a născut Matei Corvin a trezit interes turistic încă din secolul al XVI-lea, fiind cea mai căutată clădire din oraș, toți vizitatorii Clujului medieval trecând pe la ea. Istoricul clujean crede că aceasta a fost de fapt primul obiectiv turistic al orașului. Datorită interesului crescut pentru casa în care s-a născut regele Ungariei, din anul 1467 această a fost scutită de taxe, tradiție care s-a păstrat până în secolul XVII.

Matei Corvin, mândru de locul unde s-a născut

Tudor Sălăgean mai afirmă și faptul că regele Matei Corvin a fost mândru de faptul că s-a născut la Cluj, chiar dacă nu a locuit aici și deși a revenit în orașul unde s-a născut doar de câteva ori. Conform istoricului clujean, documentele istorice existente arată că Matei Corvin a revenit la Cluj în 1467, 1468 și 1471. Cu toate acestea el a avut o relație specială cu orașul, în timpul domniei lui Clujul beneficiind de anumite privilegii. De asemenea, se crede că regele maghiar a finanțat și construirea actualei Biserici Reformate de pe strada Mihail Kogălniceanu.

Holul, singura încăpere unde au acces turiștii

Deși este una dintre cele mai importante clădiri din Cluj-Napoca, aceasta nu este amenajată în scop turistic. Singura încăpere din Casa Matei Corvin care poate fi vizitată de către turiști este holul acesteia. De asemenea, în urmă cu câțiva ani, în subsolul clădirii a fost amenajat un spațiu expozițional cu lucrări ale studenților de la Universitatea de Artă şi Design.

Newsletter
Începe-ți dimineața cu o cană de cafea și articole interesante de la noi
*Respectăm dreptul la intimitate și luăm în serios protejarea datelor

Recomandări

Comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published.