Cimitirul Central, cunoscut și ca Cimitirul Házsongárd, este cel mai mare cimitir situat în zona centrală a orașului, dar și cel mai vechi din Cluj-Napoca. Acesta a fost înființat în anul 1585 pe dealul numit Házsongárd (de unde îi vine și numele), pe locul unei grădini a orașului medieval Cluj. De-a lungul timpului cimitirul a fost extins de mai multe ori, în prezent aceasta întinzându-se pe un teren de 14 ha. Intrarea în cimitir se face de pe strada Avram Iancu.
Cimitirul Central poate fi considerat un adevărat muzeu în aer liber. Acesta impresionează atât prin vechimea sa și prin diversitatea arhitecturală a mormintelor, cât și prin faptul că aici sunt înmormântate cele mai importante personalități ale orașului, dar și ale Transilvaniei. Mai jos vă prezentăm 10 curiozități despre acest „Panteon al Transilvaniei”.
1. Este cel mai vechi cimitir din oraș
Cimitirul Central este cel mai vechi cimitir din oraș, amenajarea lui începând în 1585, după ce Clujul a suferit de o epidemie de ciumă care a dus la moartea multor localnici. Atunci, „Consiliul celor 100 de bărbați”, autoritatea care administra orașul, a decis înființarea unui nou cimitir după ce vechiul cimitir central al orașului, aflat în jurul Bisericii Sf. Mihail, a devenit neîncăpător.
2. Adăpostește o piatră funerată de peste 400 de ani
Cea mai veche piatră funerară de aici datează din anul 1599 și se află în latura luterană a Cimitirului Central, care este de fapt și cea mai veche parte a cimitirului. Piatra funerară a fost descoperită în anii ’70 de un grup de studenți care făceau practică în cimitir. Piatra are o inscripție în limba germană care se încheie cu un proverb în limba latină care, tradus în limba română, sună așa: „Azi mie, mâine ție”.
3. Primul regulament al cimitirului, stabilit după trei secole
Timp de aproximativ trei secole, de la înființarea lui în secolul XVI și până în secolul al XIX-lea, Cimitirul Central nu a avut un regulament de funcționare. Acesta a fost înființat abia în anul 1881 când au fost stabilite și prețurile concesiunilor, ale penalizărilor și sfera de activitate a angajaților.
4. Adăpostește trei tipuri de locuri de veci
În Cimitirul Central există trei tipuri de locuri de veci: cripta, cea mai des întâlnită și folosită pentru oamenii fără funcții importante din oraș sau fără averi; cavoul, întâlnit de obicei la familiile nobiliare bogate din oraș (aceasta este o construcție formată, de obicei, dintr-o singură încăpere în care se găsesc mai multe locuri, în pereți, unde sunt depozitate sicriele) și tumba, un tip de mormânt preferat până la începutul secolului al XIX-lea și întâlnit mai rar, în curțile cavourilor (acesta este un mormânt exterior din piatră sub formă de sicriu).
5. A fost extins de mai multe ori
De-a lungul timpului, Cimitirul Central a fost extins de mai multe ori. Astfel, în secolul XVII s-a înființat cimitirul luteran, în anul 1840 a fost înființat vechiul cimitir evreiesc, iar în anul 1885 cimitirul a fost reamenajat prin mutarea mai multor pietre funerare și plantarea unor copaci printre morminte. De asemenea, la sfârșitul secolului al XIX-lea a fost înființat și noul cimitir evreiesc, poziționat în partea de sud a cimitirului, alături de care a fost amenajat și Cimitirul Eroilor.
6. Adăpostește singurul mormânt în stil neoroman din Cluj
În Cimitirul Házsongárd se află singurul monument funerar realizat în stil neo-roman din Cluj. Este vorba despre capela-cavou a familii nobiliare Bethlen a cărei construcție a fost încheiată în anul 1867. Aici își dorm somnul de veci membrii familiei Principelui Transilvaniei Gabriel Bethlen (1613-1629), mama și fratele acestuia și alți membrii al celebrei familii.
Ca și curiozitate, în Transilvania au trăit două familii nobiliare care purtau numele Bethlen, una de Beclean și una de Iktar. Familia Bethlen de Beclean avea ca blazon un șarpe, iar familia Bethlen de Iktár avea ca și blazon o lebădă. Cavoul din Cimitirul Central din Cluj-Napoca a fost realizat la cerea familiei Bethlen de Iktár.
7. Este un cimitir multi-etinic și multi-religios
Despre Cimitirul Central am putea spune că este al tuturor. Din punct de vedere etnic aici sunt înmormântați maghiari, sași, români și evrei. De asemenea, din punct de vedere religios, de la catolicii, luterenii, greco-catolici și reformați, până la evrei și ortodocși, toți își dorm somnul de veci aici. Datorită numeroaselor confesiuni de care aparțin cei înmormântați aici, cimitirul este structurat pe mai multe secțiuni, precum latura luterană, latura evreiască, latura catolică și așa mai departe. Tot aici este amenajat, în partea de sud, și Cimitirul Eroilor, ca omagiu adus celor care au murit de-a lungul timpului în războaie.
8. Este numit „Panteon al Transilvaniei”
Numărul mare al personalităților înmormântate aici, de diferite etnii și confesiuni religioase, au dat Cimitirului Central numele neoficial de „Panteon al Transilvaniei”.
9. Cuprinde un amalgam arhitectural
În Cimitirul Central vei găsi o mulțime de monumente funerare impresionante prin frumusețea lor. Acestea sunt realizate în diferite stiluri arhitecturale printre care amintim stilurile eclectic, baroc, neoclasic, neogotic, neorenascentist, neobaroc, Art Nouveau, dar și moderniste.
10. A devenit un obiectiv turistic al orașului
Datorită frumuseții și diversității arhitecturale a mormintelor, dar și a faptului că aici sunt înmormântate cele mai mari personalități ale Clujului, dar și ale Transilvaniei, Cimitirul Central a devenit un important obiectiv turistic al orașului. Mai mult, în fiecare an pe durata Zilelor Culturale Maghiare în cimitir se organizează tururi ghidate care prezintă istoria cimitirului și poveștile celor care își dorm somnul de veci aici.
Printre cei înmormântați aici se numără familii nobiliare (familiile Bethlen de Iktar și Banffy), savanți (Emil Racoviţă), medici (Iuliu Haţieganu, Dominic Stanca, Leon Danielo, familia de farmaciști Mauksch-Hintz, ), arhitecți (Károly Kós), profesori și academicieni (Emil Isac, Janos Apaczai Csere, Samuel Brassai, Adrian Marino, Ion Agârbiceanu), muzicieni (Gheorghe Dima) sau artiști (actrița Keler Ilona, fotograful Kornius Szisismund).