logo
Search
Generic filters
Exact matches only

Bibliotecile universitare din Cluj-Napoca

cluj napoca

 

Clujul este cel mai mare centru academic din Transilvania. Aici funcționează câteva universități de prestigiu, recunoscute la nivel internațional, motiv pentru care în oraș ajung anual mii de studenți, atât români, cât și străini.

În Cluj-Napoca funcționează nu mai puțin de 10 universități, majoritatea dintre ele fiind instituții de învățământ de stat, recunoscute la nivel internațional. Printre acestea se numără: Universitatea Babeș-Bolyai, Universitatea Tehnică, Universitatea de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu”, Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară, Academia de Muzică „Gheorghe Dima”, Universitatea de Artă și Design, Universitatea Sapientia, Universitatea Creștină „Dimitrie Cantemir”, Universitatea „Bogdan Vodă” și Universitatea „Spiru Haret”.

Numărul mare al universităților și diversitatea studenților a transformat Clujul într-un oraș multicultural și multietnic și în același timp, a dus și la apariția a numeroase biblioteci. Într-un articol anterior am vorbit despre bibliotecile cultural-educative din oraș, iar acum dorim să ne oprim și asupra bibliotecilor universitare, ce includ, în principal, cărți de specialitate.

Biblioteca Universitară Centrală „Lucian Blaga”

Am decis să prezentăm Biblioteca Universitară Centrală „Lucian Blaga” pentru că aceasta este cea mai mare bibliotecă universitară din Transilvania. Ea aparține Universității Babeș-Bolyai și cuprinde peste 3.700.00o volume, din care aproape 500.000 sunt periodice.

Biblioteca Universitară „Lucian Blaga” reunește atât cărți de specialitate din majoritatea domeniilor care se studiază în cadrul Universității Babeș-Bolyai, cât și cărți de beletristică. În afară de cărți, aceasta adăpostește și periodice și manuscrise rare, documente audio-vizuale, colecții electronice și colecții de ziare și reziste de actualitate.

Cei care doresc să aibă acces la materialele din această bibliotecă trebuie să dețină o legitimație sau un permis de bibliotecă. Acesta se eliberează de la Ghișeul de Permise situat în sediul central al bibliotecii sau de la Bibliotecile filiale și odată făcut acesta trebuie vizat anual. Costul unei legitimații este de 35 de lei, iar viza anuală costă 10 lei. Pentru a vă face un permis la Biblioteca Lucian Blaga aveți nevoie de un act de identitate, o poză tip buletin, o fișă de înscriere și, în cazul studenților, carnetul de student vizat pe anul în curs. Cu aceste legitimații este permis accesul în toate bibliotecile din cadrul facultăților ce aparțin de Universitatea Babeș-Bolyai.

De cărțile Bibliotecii Lucian Blaga pot beneficia și persoanele care au terminat deja studiile. De asemenea, fondurile acesteia pot fi accesate și online prin intermediul unui catalog online, ce poate fi accesat de pe site-ul bibliotecii.

Adresa: str. Clinicilor, nr. 2, loc. Cluj-Napoca, jud. Cluj

Orar: L- V: 08:00 – 20:00, S: 08:00 – 14:00

Site: http://bcucluj.ro

Biblioteca Academiei Române din Cluj

La Biblioteca Academiei Române se pot consulta manuscrise și tipărituri ilustrând istoria și cultura românească din regiunea Transilvania, precum și istoria și civilizația națională și universală. Biblioteca Academiei, filiala Cluj, deține una din cele mai importante colecții din țară de manuscrise medievale, incunabule şi cărți vechi. Tot aici se găsesc și colecții de documente audio-vizuale și colecții electronice.

Cei care doresc să studieze sau să împrumute cărți și documente de aici au la dispoziție mai multe tipuri de permise, astfel: un permis cu valabilitate de 1-2 zile, care costă 2 lei, permisul de 30 de zile, ce costă 5 lei, permisul cu valabilitate până la trei luni ce costă 10 lei, un permis cu valabilitate de până în șase luni la prețul de 25 de lei și un permis valabil până la un an de zile a cărui cost este de 50 de lei.

Cărțile, materialele și documentele din fondul bibliotecii Academiei Române, filiala Cluj-Napoca, pot și consultate și printr-un catalog online ce poate fi accesat de pe site-ul bibliotecii.

Adresa: Str. Mihail Kogălniceanu, nr. 12-14, loc. Cluj-Napoca, jud. Cluj

Orar: L – Mi: 08:00 – 15:00, J: 08:00 – 19:00, V: 08:00 – 15:00

Site: http://biblio.acad-cluj.ro/

Bibliotecile universitare

Bibliotecile universitare se adresează în special studenților. Datorită numărului mare de universități din oraș – fiecare dintre ele cu mai multe facultăți și specialități – în Cluj-Napoca s-a dezvoltat și o rețea bogată de biblioteci de specialitate.

Fiecare facultate din cadrul universităților clujene dispune de câte o bibliotecă în care se găsesc numeroase cărți de specialitate, specifice domeniilor facultăților și departamentelor care aparțin de acestea. Fondurile bibliotecilor pot fi accesate și online prin intermediul unor cataloage online.

Accesul în aceste biblioteci se face pe baza unui permis eliberat de universitatea de care aparțin acestea și este valabil pentru toate bibliotecile ce țin de acea universitate. Prețurile acestora sunt stabilite de către fiecare universitate în parte și variază între 10 și 35 de lei. În general, pentru a-ți face o astfel de legitimație ai nevoie de o poză tip buletin, o copie a carnetului de student vizat la zi și actul de identitate, în original.

Chiar dacă sunt biblioteci universitare, la aceasta au acces și persoane care nu studiază aici sau care au terminat deja studiile pentru acestea eliberându-se o legitimație specială.

Newsletter
Începe-ți dimineața cu o cană de cafea și articole interesante de la noi
*Respectăm dreptul la intimitate și luăm în serios protejarea datelor

Recomandări

Comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published.