logo
Search
Generic filters
Exact matches only

Campanie de promovare a învățământului profesional, lansată la Cluj

Începând din această săptămână, Inspectoratul Școlar Județean (ISJ) Cluj lansează „Caravana meseriilor”, o campanie de promovare a învățământului profesional în școlile din mediul rural, din județul Cluj. Campania se va desfășura timp de o lună, în perioada 15 martie-15 aprilie 2016.

Potrivit IPJ Cluj, evenimentul constă în organizarea unor întâlniri cu elevii şi părinții, în zona rurală a județului. Sesiunile de informare sunt asigurate de echipa ISJ Cluj în parteneriat cu reprezentanții agenților economici.

Prima întâlnire va avea loc marți, 15 martie 2016, când echipa Inspectoratului Şcolar Judeţean (IPJ) Cluj se va deplasa în caravana de promovare a învățământului profesional în comunele Floreşti şi Gilău.

Prezentarea va fi organizată de inspectorii şcolari pentru învăţământul tehnic, de directorii unităţilor de învăţământ care organizează învăţământ profesional în anul şcolar 2016-2017, respectiv de reprezentanţii agenţilor economici în care se va organiza practica profesională. Reprezentanţii autorităţilor publice locale au fost, de asemenea, invitaţi la întâlnirile organizate în localităţile lor”, transmit organizatorii caravanei școlare.

Învățământul profesional, promovat în mediul rural

Potrivit reprezentanților Inspectoratului Şcolar Judeţean Cluj, „Caravana meseriilor” se va desfășura în perioada 15 martie-15 aprilie 2016, în şcolile gimnaziale din mediul rural, până la cuprinderea tuturor zonelor din judeţ.

Caravana de promovare a domeniilor şi calificărilor din învăţământul profesional prevăzute în planul de şcolarizare pentru anul şcolar 2016-2017 se va deplasa în tot judeţul pentru a asigura corecta informare a elevilor şi părinţilor cu privire la învăţământul profesional şi domeniile în care se asigură pregătire în anul viitor şcolar. Pentru corecta informare privind domeniile şi calificările, la aceste întâlniri vor fi prezente şi cadre didactice din unităţile de învăţământ care au în planul de şcolarizare învăţământ profesional. De asemenea, iniţiativa Inspectoratului Şcolar Judeţean a fost salutată şi de companiile în care se asigură practică pentru domeniile propuse în planul de şcolarizare, unele dintre ele alegând să se alăture caravanei atunci când aceasta se va deplasa în zonele din apropierea sediului firmei”, transmit organizatorii campaniei de promovare a promovare a învăţământului professional în medul rural.

Burse pentru elevii din învățământul profesional

Conform ISJ Cluj, elevii clujeni din mediul rural care doresc să se înscrie în învățământul profesional pot beneficia de o bursă lunară de 200 de lei, pe toată perioada studiilor.

Elevii din învățământul profesional cu durata de 3 ani beneficiază de susținere financiară, în conformitate cu prevederile legale, prin Programul național de protecție socială „Bursa  profesională”, aprobată prin  Hotărârea Guvernului nr. 1.062/2012 privind modalitatea de subvenționare de către stat a costurilor pentru elevii care frecventează învățământul profesional – 200 LEI/lună”, transmite ISJ Cluj.

Înscrierea elevilor la învățământul profesional se face în funcție de opțiunile elevilor, la sediul unităților de învățământ, în 3 etape:

Etapa I: 13 – 17 iunie și 21-24 iunie 2016

Etapa a II-a: 16-17 august 2016

Etapa a III-a : 1-2 septembrie 2016 (la sediul ISJ)

În total, în județul Cluj există 952 de locuri disponibile pentru învățământul profesional. Lista calificărilor și școlilor profesionale poate fi consultată pe site-ul ISJ Cluj.

Newsletter
Începe-ți dimineața cu o cană de cafea și articole interesante de la noi
*Respectăm dreptul la intimitate și luăm în serios protejarea datelor

Recomandări

Comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *