Castelul Bánffy de la Bonțida este unul dintre cele mai impresionante palate din țara noastră. Despre acesta circulă numeroase legende, fiind considerat atât Versailles-ul Transilvaniei, cât și un castel bântuit.
Castelul Bánffy de la Bonțida a fost ridicat între anii 1437 şi 1543, de celebra familie nobiliară Bánffy, care avea proprietăți în mai multe localități din Transilvania. Acesta a fost construit inițial sub forma unui ansamblu fortificat, ce avea patru bastioane și un turn și era înconjurat de un sistem de fortificații.
Odată cu trecerea timpului, clădirea și domeniul care o înconjoară au avut mai multe funcții. Astfel, în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial aceasta a servit drept spital militar pentru trupele germane, iar în perioada comunistă a fost sediul Cooperativei Agricole de Producție.
După înlăturarea regimului comunist din România, aflat deja în ruină, castelul a intrat într-un proces de restaurare, începând din anul 1999. Acesta a intrat în atenția Prințului Charles, moștenitorul tronului Marii Britanii, care a contribuit la o parte din lucrările de restaurare a acestuia. În prezent, de refacerea Castelul Bánffy este responsabilă Fundația Transylvania Trust.
Versailles-ul Transilvaniei
De-a lungul timpului, castelul și domeniul Bánffy au suferit mai multe modificări, cele mai pregnante stiluri arhitecturale regăsite aici fiind cel renascentist și cel baroc.
Una dintre cele mai importante etape de reconstrucție a domeniului din Bonțida a fost cea din secolul al XVII-lea, când Dionisie Bánffy a încercat să reproducă frumusețea parcurilor de la Versailles și Schonbrunn. Atunci, grădina castelului clujean includea un sistem de alei în formă de trident, lungi de 1.000 de metri și mărginite de tei. Deoarece amenajarea acesteia a fost inspirată de grădinile celebrului castel din Paris, în perioada aceea domeniul de la Bonțida a devenit cunoscut drept Versailles-ul Transilvaniei.
Castelul bântuit
Se crede despre Castelul Bánffy din Bonțida că este bântuit. Există o legendă care spune că aici își duce veacul fantoma unui tânăr care se afla în slujba nobililor palatului și care a fost ucis.
Conform legendei, slujitorul a fost ucis pentru ca a descoperit relația, din afara mariajului, a uneia dintre doamnele de la palat, cu un ofițer. Fiind descoperiți, nobila a ordonat execuția tânărului slujitor, iar de atunci spiritul acestuia bântuie castelul, apărând, în unele nopți, în diferite părți ale clădirii.
Castelul „electric”
În ultimii ani Castelul Bánffy din Bonțida este cunoscut și sub denumirea de „Castelul Electric”, pentru că pe domeniul acestuia este organizat unul dintre cele mai importante festivaluri din România. Este vorba despre festivalul de muzică „Electric Castle”, care se organizează, începând din anul 2013, în fiecare vară. Acesta oferă participanților o experiență unică, fiind primul festival din România, cu muzică electronică, care are loc pe domeniul unui castel.
Electric Castle este unul dinte cele mai de succes evenimente muzicale din țara noastă, situându-se în topul primelor 10 festivaluri de dimensiune medie din Europa. În acest an, festivalul va avea loc în perioada 14 – 17 iulie. Ediția din 2015 a festivalului a reunit pe domeniul Castelul Banffy din Bonțida, în cele patru zile de festival, peste 97.000 de participanți.