Generic filters
Exact matches only
Generic filters
Exact matches only

Castelul Béldy din Geaca

 

Localitatea Geaca, din județul Cluj, adăpostește un frumos castel neoclasic ce a aparținut familiei de nobili maghiar Béldy. Deși clădirea se află încă în picioare, la fel ca majoritatea castelelor din județ, aceasta se află într-o stare avansată de degradare.

Castelul Béldy din Geaca a fost ridicat în secolul al XIX-lea, odată cu stabilirea familiei nobiliare în localitate. Acesta a fost construit în anul 1880, la ordinul contelui Akos Béldy, unul dintre cei mai importanți membrii ai acestei familii, ce a ocupat funcția de prefect al comitatului Clujului între anii 1888 și 1905.

Castelul neoclasic

Edificiul nobiliar a fost construit în stil neoclasic, combinat cu elemente de arhitectură populară. Clădirea are formă dreptunghiulară și cuprinde subsol, parter și un etaj. Intrarea în castel se face pe o ușă principală, străjuită de patru coloane groase, în stil doric, ce sprijină balconul de la etaj, împrejmuit de o terasă metalică. Din balcon poate fi admirată o panoramă superbă asupra curții și parcului domeniului nobiliar.

Chiar dacă a aparținut unor nobili, fațadele clădirii sunt sărace în decorațiuni, spre deosebire de majoritatea palatelor din județ. Castelul impresionează însă prin mărimea și masivitatea sa. Conform volumului „Castele și Cetăți din Transilvania: Județul Cluj”, redactat de Liviu Stoica, Gheorghe Stoica și Gabriela Popa, singurele ornamente ale acestora sunt niște trasee geometrice, realizate din tencuială, care străbat pe verticală și pe orizontală întreaga clădire. De asemenea, sunt interesante și coturile sale, ce sunt rotunjite, apoi boltite în partea de sus, în apropierea streșinilor.

Castel în ruine

La fel ca majoritatea domeniilor nobiliare din Cluj și Castelul Béldy din Geaca a fost confiscat de către stat în timpul regimului comunist. În acea perioadă în clădire a funcționat o școală.

După 1990 castelul a fost lăsat însă în paragină. Interiorul clădirii este distrus, iar din scările care duceau la subsol și etaj s-au mai păstrat doar câteva rămășițe. De asemenea, compartimentarea parterului a fost și ea distrusă, însă urmele rămase arată că acolo existau șase încăperi.

Potrivit presei locale, în urmă cu câțiva ani clădirea, revendicată de urmașii familiei Béldy, a fost vândută, cu intenția de a fi restaurată. Însă, potrivit cumpărătorilor, refacerea acesteia necesită investiții masive, castelul fiind o ruină, din el mai rămânând în picioare doar câteva ziduri.

Descoperă și alte castele din Cluj și întoarce-te pe Bună Dimineața Cluj vinerea viitoare pentru a afla istoria unui alt castel.

Cover - Sursă foto: Wikipedia
Cristina

Cristina

Cris este o persoană sociabilă, creativă și curioasă să descopere tot timpul lucruri noi. Uneori auto-didactă, îi plac provocările și nu renunță până nu găsește soluții la situațiile cu care se confruntă. Printre hobby-urile ei se numără cititul, excursiile, plimbatul cu bicicleta, bord game-urile, jocurile pe Playstation și vizionarea serialelor preferate. La facultate Cris a studiat jurnalismul, comunicarea mediatică, dar a urmat și cursuri de pedagogie.

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *