Generic filters
Exact matches only
Generic filters
Exact matches only

Castelul Bocskai din Aghireșu

În localitatea Aghireșu, aflată la 35 de kilometri de Cluj-Napoca, exista, secolele trecute, unul dintre cele mai frumoase castele în stil renascentist din Transilvania. Este vorba despre Castelul Bocskai, construit în secolul al XVI-lea de familia nobiliară Bocskai. Din păcate, în prezent, din acesta au mai rămas doar câteva ruine.

Aghireșu, o localitate preistorică

Comuna Aghireșu este una dintre cele mai vechi așezări din județul Cluj. Săpăturile arheologice de aici au scos la iveală urme ale locuirii acestui teritoriu încă din perioada neolitică. Tot în această zonă au fost descoperite și așezări dacice din perioada lui Burebista, precum și vestigii romane, aici avându-și garnizoana legiunea a XIII-a Gemina.

Primele mențiuni documentare datează din anul 1263, când se menționa că Aghireșu aparținea abației de la Cluj-Mănăștur. Numele acesteia este însă legat și de cel al familii nobiliare transilvănene Bathory și Bocskai, a căror descendenți au ajuns principi ai Transilvaniei.

Castelul princiar

Una dintre aceste familii nobiliare a ridicat aici unul dinte cele mai frumoase cartele din Transilvania. Gábor Bocskai a construit, în anul 1572, în castel în stil renascentist transilvănean, despre care se spune că putea concura în frumusețe și grandoare cu Castelul Banffy din Bonțida.

Conform volumului „Castele și Cetăți din Transilvania: Județul Cluj”, redactat de Liviu Stoica, Gheorghe Stoica și Gabriela Popa, castelul avea formă dreptunghiulară, cu două turnuri pe colțuri, pe latura sudică și o curte interioară, accesul în aceasta făcându-se pe latura din nord. Clădirea principală, ce se întindea pe o suprafață de 320 mp, cuprindea pavilioane și patru încăperi înalte și câteva anexe. Fațadele clădirii erau bogat împodobite, ieșind în evidență prin frumusețea ancadramentelor de piatră de la uși și ferestre.

Castelul a fost moștenit de István Bocskai, viitorul principe al Transilvaniei, care și-a petrecut copilăria și în Aghireșu. Palatul și domeniul ce îl înconjura au rămas în posesia nobililor Bocskai până la moartea principelului, în anul 1606. Mai târziu, acesta a devenit proprietatea mai multor familii nobiliare, precum familia Mikes, Haller sau Vargyas.

Castelul în ruine

Din păcate, impunătorul castel nu a rezistat peste timp. În secolul al XIX-lea, o mare parte din clădirea abandonată a fost distrusă de o furtună foarte puternică. În urma acestor stricăciuni, o parte din materialele din care a fost construit castelul au fost luate de locuitori.

În prezent, chiar dacă apare în lista obiectivelor turistice din județul Cluj, din Castel Bocskai au mai rămas doar câteva ruine. Mai pot fi văzute o parte din ziduri și din ferestre, care încă păstrează câteva ancadramente. Ruinele, lăsate în paragină au fost invadate de vegetația sălbatică, iar frumosul parc ce înconjura cândva palatul a fost transformat de localnicii din Aghireșu în grădini de zarzavaturi.

Descoperă și alte castele din Cluj și întoarce-te pe Bună Dimineața Cluj vinerea viitoare pentru a afla istoria unui alt castel.

Cover -
Cristina

Cristina

Cris este o persoană sociabilă, creativă și curioasă să descopere tot timpul lucruri noi. Uneori auto-didactă, îi plac provocările și nu renunță până nu găsește soluții la situațiile cu care se confruntă. Printre hobby-urile ei se numără cititul, excursiile, plimbatul cu bicicleta, bord game-urile, jocurile pe Playstation și vizionarea serialelor preferate. La facultate Cris a studiat jurnalismul, comunicarea mediatică, dar a urmat și cursuri de pedagogie.

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *