Generic filters
Exact matches only
Generic filters
Exact matches only

Cluj-Napoca va fi gazda Campionatului European de Orientare pentru Juniori

Timp de patru zile, în perioada 25-28 iunie 2015, la Cluj-Napoca se va organiza Campionatul European de Orientare pentru Juniori (European Youth Orienteering Championship – EYOC 2015). Evenimentul sportiv este organizat de Clubul Sportiv TranSilva Cluj și a fost inclus în programul proiectului „Cluj-Napoca 2015 – Capitala Europeană a Tineretului”.

European Youth Orienteering Championship (EYOC) este un concurs de alergare și orientare care se adresează tinerilor cu vârste cuprinse între 15 și 18 ani. La competiția din acest an vor participa peste 400 de tineri sportivi din 34 țări europene care, timp de patru zile, vor avea de parcurs trei tipuri de trase și anume: distanță/cros (long distance), ștafetă (relay) şi sprint/viteză (sprint). Trasele vor fi amenajate atât în Cluj-Napoca, cât și în zonele limitrofe.

Lotul României la EYOC 2015 este format din 16 alergători dintre care: 4 băieți și 4 fete la categoria de 15-16 ani și 4 băieți și 4 fete la categoria de 17-18 ani, plus trei rezerve.

„La simplu avem sportivi care se pregătesc intens în speranța unei medalii – Gergely Bogya, Mihai Ţînţar, Neda Agnes, Attila Szocs, Adela Gălăţeanu, Timea Virag. Şi ştafeta masculină poate face o surpriză frumoasă. Singura problemă este că cinci din cei 16 sportivi români sunt în clasa a 8-a şi au de dat examene de capacitate chiar în săptămâna competiției”, a afirmat selecţionerul lotului român Árpád Tőkés. „Favoriţi sunt cei din Ţările Nordice şi din Elveţia, dar la fiecare ediţie EYOC ies în evidență şi sportivi din Rusia, Polonia, Ucraina sau Ungaria. Sperăm că anul acest vor fi şi din România”, a mai declarat Tőkés pentru Prosport.

Transylvania Open Cup, organizată în paralel

În același perioadă, în paralel cu EYOC 2015, la Cluj-Napoca va avea loc și cea de-a XIV-a ediție a concursului internațional de orientare Transylvania Open Cup, organizat tot de Cubul Sportiv TranSilva.

Timp de 4 zile concurenții se vor întrece în 4 curse: distanță medie, distanță lungă, distanță medie WRE și sprint WRE (World Ranking Event). Competiția se adresează tuturor categoriilor de vârstă.

Cluj-Napoca este cel mai mare centru de orientare în alergare din Transilvania și unul dintre cele mai mari din țara noastră. Primele concursuri de orientare în alergare s-au organizat aici în anii 1950 când mai mulți cartografi, profesori de geografie și alergători au pus bazele unui club de alergare și orientare în natură.

Ce este orientarea în alergare?

Orientarea în alergare este un sport în care participanții trebuie să alerge contra timp de la un loc necunoscut la altul (puncte de control) folosind doar de o hartă şi o busolă. Hărțile sunt reprezentate prin planuri topografice de obicei la scara 1:10.000, simbolurile de pe hartă fiind standardizate pentru a fi recunoscute de orice sportiv. Pentru a încheia concursul, sportivi trebuie să valideze trecerea prin fiecare post (marcat pe hartă cu cerc) de pe traseul de alergare.

Se aleargă de obicei în zone cu pădure (șes, deal, munte), dar sunt şi competiții în parcuri şi orașe. Pentru competiția din acest an în Cluj-Napoca vor fi amenajate trasee atât în oraș, cât și în sale zonele limitrofe de pădure.

Vezi și alte evenimente din această săptămână.

Cover -
Cristina

Cristina

Cris este o persoană sociabilă, creativă și curioasă să descopere tot timpul lucruri noi. Uneori auto-didactă, îi plac provocările și nu renunță până nu găsește soluții la situațiile cu care se confruntă. Printre hobby-urile ei se numără cititul, excursiile, plimbatul cu bicicleta, bord game-urile, jocurile pe Playstation și vizionarea serialelor preferate. La facultate Cris a studiat jurnalismul, comunicarea mediatică, dar a urmat și cursuri de pedagogie.

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *